BMD/Kariyo: Perakendede 3,8 milyon istihdam sağlandı
BMD Başkan Yardımcısı Sami Kariyo, perakende sektöründe 3,8 milyon insanın istihdam edildiğini belirterek, "BMD'ye bağlı 150 markanın 2013'teki cirosu yaklaşık 35 milyar dolar civarında gerçekleşecek" dedi
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkan Yardımcısı Sami Kariyo, perakende sektöründe 3,8 milyon insanın istihdam edildiğini belirterek, "BMD'ye bağlı 150 markanın 2013'teki cirosu yaklaşık 35 milyar dolar civarında gerçekleşecek" dedi.
Perakende sektörünü değerlendiren Kariyo, Türkiye'nin yaklaşık 850 milyar dolarlık bir GSMH'ya sahip olduğunu, bu hasılanın 4'te 1'ni perakende sektörünün oluşturduğunu belirterek, 2000'li yıllarda yaklaşık yüzde 25'lerde olan organize perakendenin payının bugünlerde yüzde 50'ye yükseldiğini ve bu rakamın 2020'lerde yüzde 75'lere kadar çıkacağına inandığını söyledi.
Kariyo, Türkiye perakende sektörünün Avrupa'nın 7'inci büyüğü olduğunu vurgulayarak, sektörün 2020'lerde İngiltere'deki perakende sektörünün büyüklüğüne erişmesini beklediklerini kaydetti.
İstihdam anlamında da sektörün önemli bir misyonu olduğuna dikkati çeken Kariyo, Türkiye'deki istihdamın 4'te 1'nin de perakendeden geldiğinin görüldüğünü ve sektörde 3,8 milyon insanın istihdam edildiğini bildirdi.
Kariyo, BMD markaların Türkiye'deki perakende sektörünün yaklaşık yüzde 20-25'ini oluşturduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"BMD'ye bağlı 150 markanın 2013'teki cirosu yaklaşık 35 milyar dolar civarında gerçekleşecek. Türkiye'de organize perakendenin daha da gelişmesini istiyoruz. Çünkü Türkiye'de İngiltere'deki perakende sektörünün büyüklüğüne erişmek mümkünse bunun ancak çok daha organize, örgütlü, bilinçli ve planlı bir şekilde yapılması gerekir. İşte BMD bunu temsil ediyor. Biz BMD olarak Türkiye'de yaratılan değerin niteliğinin çok daha katma değerli olması için çaba sarf ediyoruz. Türkiye'deki firmalar 1985'lerden itibarın ciddi bir ihracat atağına girmişti. Türk firmaları yabancı markalara private lable hizmet vererek büyüdü. Ancak yaratılan değerden en fazlasını almak için Türk firmalarının birebir kendilerinin bir marka olması gerekiyor. İşte BMD bunu yapmaya çalışıyor. Biz buna 'marka ekonomisi' diyoruz. Bu sayede tüm firmalar yarattığı değerin karşılığını almış olacak. BMD olarak bu değer yaratma sürecini hızlandırmak istiyoruz."
- "2014, 2013 gibi kolay geçmeyecek"
Kariyo, dünyanın Türk markalarına bakış açısının olumlu olduğunu ve Türkiye'nin çok iyi bir üretici olarak bilindiğini vurgulayarak, "Amerika ve Avrupa pazarında Türk malının prestiji çok yüksek. Üretimde iyi olduğumuz kadar marka olarak da iyi olmamız lazım. Bu başarıyı markalaşma anlamında da devam ettirmeliyiz. Üretimde bu kadar iyiysek bunu markalaşma da başarabileceğimize inanıyorum. Ancak bunun için bir hedef koymak, plan yapmak lazım" değerlendirmesini yaptı.
BMD Başkanı Kariyo, sektör açısından 2013'ün olumlu bir yıl olduğunu ancak 2014'ün biraz daha zor geçebileceğini düşündüğünü belirterek, şunları kaydetti:
"Kurdaki dalgalanma, planlarımızı senenin başından net olarak ortaya koymamız konusunda bir takım engeller teşkil edecektir. Türkiye'de tüketim konusunda hükümetin beklentisinin üzerinden bir durum söz konusu. O yüzden hükümetin tüketimi biraz kısmak gibi bir politikası var. Makro olarak bakıldığı zaman bunu doğru görüyorum. Ancak bu bizim 2014 planlarımızı bir parça etkileyebilir. Banka kredisi ve kredi kartlarını sınırlandırmak için bir politika söz konusu. Bunlar doğru adımlar bu alanda bir balon oluşturmamak lazım. Ancak 2014, 2013 gibi kolay geçmeyecektir çünkü tüketimde bir kısıtlama öngörülüyor"
- "BMD üyeleri 2023'te 125 milyar dolar ciro yapmayı hedefliyor"
BMD Genel Sekreteri Ekrem Utku da perakende sektörünün 2023 vizyonuna değinerek, "BMD üyeleri 2023'te 125 milyar dolar ciro yapmayı hedefliyor. Bunun için Türkiye'nin sadece üretici ülke kimliğinden sıyrılıp, markalı ürün yapması gerekiyor" dedi.
Utku, tüketim konusunda getirilen kısıtlamalara pek sıcak bakmadıklarını ifade ederek, "Kanuni tedbirlerle insanların harcama şeklini sınırlandıramazsınız. Ne kadar isteseniz de bunu yapmak mümkün değil. Bir sektöre 9 diğerine 12 taksit sınırı yapmak çok mantıklı değil. İnsanlar da bunu atlatmanın bir yolunu buluyor. Eski günlerde olduğu gibi senet işlerinin ortaya çıkmasından endişe ediliyor ve kayıt dışını hortlatabilir" diye konuştu.
Taklit ürün konusunun sektörün önemli sorunlarından biri olarak öne çıktığını ve BMD'nin Avrupa Taklitle Mücadele Komitesi'ni üye olduğunu belirten Utku, komitenin yaptığı araştırmalarda Türkiye'nin taklit yapan ülke değil ama taklit ürünlerin geçtiği ülke olarak görüldüğünü, bunun da Türk markalarının ve ülkenin imajına çok zarar verdiğini söyledi.
Utku, BMD olarak taklitle mücadele konusunda çok ciddi bir çalışma içinde olduklarını dile getirerek, ancak bunun yeterli olmadığını, taklitle mücadele için bir devlet politikası gerektiğinin altını çizdi.
Doğu ve Güneydoğu için verilen teşviklerin sektörün o bölgedeki yatırımları açısından büyük önem taşıdığını anlatan Utku, "Bu teşvikler bölgeye hazır giyim markalarının yönelmesine vesile oldu. Önümüzdeki günlerde bu yatırımlar daha da yoğunlaşacak bu da istihdam anlamında büyük değer taşıyor" dedi.
AA