Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin Ulusal Gıda ve Stratejik Rezervler İdaresi'nin gerçekleştirdiği rezervlerden piyasaya doğrudan satış işlemleri sonlandı.

5 Temmuz tarihinde gerçekleşen satışlarda beklentilere paralel; 50 bin ton alüminyum, 20 bin ton bakır ve 30 bin ton çinko oldu. Çinkoda 1,000 yuan (~155 ABD doları) iskonto, bakır 67,700 yuandan satış (~10,470 ABD doları) ve alüminyum tarafında ise 2800 dolar civarında satış fiyatı oluştu.

FİYATLARDA KISMİ GERİ ÇEKİLME YAŞANDI

Metal stoklarından gerçekleşen satışların gelecek dönemde bir miktar daha süreceği belirtildi. Şimdilik bu satışlar fiyat üzerinde tam baskı sağlamasa da kısmi geri çekilme gerçekleşti. Üretici maliyetleri üzerindeki baskıyı azaltma çabalarının devam edeceği belirtiliyor.

Çin metallerin geleceğine yönelik hamleleri de masaya sunuyor. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'ndan gelen notlara göre, geri dönüştürülmüş demir dışı metal üretiminde önümüzdeki 5 yılda mevcut 14,5 milyon ton olan rakamın 20 milyon tona çıkarılması tahmin ediliyor. 2025 yılına kadar 4 milyon ton geri dönüştürülmüş bakır, 11,5 milyon ton alüminyum ve 2,9 milyon ton kurşun üretmesi hedefleniyor. Ayrıca hurda çelik kullanımının gelecek 5 yılda yüzde 23 artışla 320 milyon tona çıkarılması öngörülüyor.