Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel düzeyde salgın hızını artırırken ülkeler aşı çalışmalarına odaklanmış durumda. Pfizer-Biontech ve Moderna'nın aşı çalışmalarına ilişkin sonuçlar yayınlanırken Çinli şirket Sinovac'ın aşısına ilişkin sonuçlar da gelmeye devam etti.

Akademik dergi Lancet'te yayımlanan makaleye göre Çin’in önde gelen aşı adaylarından Sinovac Biotech aşısı iki klinik deneyden karışık sonuçlar elde etti.

Çalışmayı ele alan Washington Post’un haberine göre ilk deneylerde güvenli sonuçlara ulaştığını belirten şirket sonraki deneylerde iyileşen koronavirüs hastasına kıyasla kanda daha düşük koruyucu antikor oranı yakaladığını duyurdu.

Sinovac’a kıyasla Moderna ve Pfizer iki ayrı deneyinde iyileşen koronavirüs hastasına kıyasla eşit ya da daha fazla antikor elde ettiğini açıklamıştı. Sinovac’ın halen üçüncü faz deneyleri sürüyor. Deneyler Endonezya, Çin ve Türkiye’de de devam ediyor.

Lancet makalesinde Sinovac, düşük antikor seviyelerine rağmen aşının etkin sonuca ulaşacağına inandıklarını yazdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de de denemeleri yapılan Çin aşısı Sinovac konusunda “Aralık ayında en az 10 milyon gibi bir aşıyı alabilir olacağız, bu sayıyı artırmak istiyoruz. Ocak ayında da en az bu kadar olacak. Bu sayı muhtemelen 2 katına kadar çok rahat çıkabilir” derken, sözleşmenin bir iki gün içinde imzalanabileceğini duyurdu.