Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin'de tüketici fiyatları Mayıs ayında beklenenden daha az yükseldi ve üretici fiyatları art arda 20. ayda da düştü. Bu durum zayıf talebin devam ettiğine dair endişeleri artırdı.

Ulusal İstatistik Bürosu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tüketici fiyat endeksinin bir yıl öncesine göre yüzde 0,3 arttığını ve üst üste 4’üncü ayda da sıfırın üzerinde seyrettiğini ve Bloomberg'in ekonomistler arasında yaptığı anketin medyan tahmininin yüzde 0,4 olduğunu belirtti. Rakam Nisan ayına göre değişim göstermedi. Üretici fiyatları 2022'nin sonlarında başlayan deflasyon serisini sürdürdü.

Hâlâ zayıf olan fiyatlar, talebi desteklemek için daha fazla hükümet desteğinin yapılması yönündeki çağrıları artırdı.

Pinpoint Asset Management Baş Ekonomisti Zhang Zhiwei, "Deflasyonist baskı henüz azalmadı" dedi ve tüketici fiyatlarının Mayıs ayında Nisan ayına göre ılımlı bir şekilde düştüğünü kaydetti. Zhiwei "Yurtiçi talebi daha etkili bir şekilde artırmak için maliye, para ve emlak sektörünü kapsayan daha kapsamlı bir politika duruşu gerekli olabilir" diye ekledi.

Değişken gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek enflasyon ise yüzde 0,6 arttı. Üretici fiyat endeksi, büyük ölçüde emtia fiyatlarındaki artışlar nedeniyle Nisan ayındaki yüzde 2,5'lik düşüşün ardından Mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 1,4 düştü.