Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çin’in sürpriz doğalgaz alımı fiyat baskısını artırdı

Çin'in sürpriz doğalgaz alımı fiyat baskısını artırdı

Çin'in sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatında yüksek fiyat vermesi enerji piyasasında tedirginlik yarattı

Giriş: 27 Eylül 2021, Pazartesi 07:08
Güncelleme: 27 Eylül 2021, Pazartesi 09:06

Çin’in bu kış için enerji güvenliğine ilişkin artan korkusu, dünyanın en büyük ithalatçılarından biri olan bu ülkeyi sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatında Avrupalı rakiplerine kıyasla daha yüksek fiyat vermeye sevk etti ve bu durum, zaten sıkışık olan enerji piyasasında tedirginliğe neden oldu.

Devlete ait China Petroleum & Chemical Corp. ya da bilinen adıyla Sinopec, konu hakkında bilgiye sahip traderlara göre, Kasım-Mart döneminde teslim alınmak üzere, en az 13 kargoluk LNG alımı ile son ayların en büyük satın almalarından birini gerçekleştirdi.

Bu alım Avrupa gösterge fiyatının oldukça üzerinden yapıldı ve bu durum Çin’in, enerji krizinin derinleşmesi ile birlikte yakıt için daha fazla para ayırmaya istekli olduğunu gösteriyor.

Elektrik enerjisi darlığı etkisini fabrikalardan sonra konutlarda da hissettirmeye başladı ve ülkenin kuzey bölgelerinde yaşayanlar halihazırda elektrik kesintileri ile karşılaşıyor. Bu durum sosyal istikrarsızlık ve ekonomik yavaşlama gibi riskleri beraberinde getiriyor.

Çin’de fabrikalar ülkeye doğrudan ithal edilen doğalgazın büyük kısmını ya ham madde ya da ısınma amaçlı kullanıyor. Doğal gaz ülkede elektrik üretiminde, kömür ve suya nazaran daha düşük bir paya sahip.

Doğalgaz fiyatları, Avrupa’dan Asya’ya, kuzey yarıkürede kış dönemi yaklaşırken, küresel ekonomik toparlanmanın yanında arz sıkıntılarından da dolayı güçlü bir artış gösterdi. Çin’in hızla büyüyen talebi küresel darlığın daha da artmasına yol açmakta ve ilave spot alım, doğalgaza aç Avrupa için düşük ithalat ile sonuçlanacak.

Sinopec’in alımı, Çin’de devlete ait firmaların fiyatların yaz döneminde güçlü artışlar göstermeye başlaması ile birlikte spot alımlarını geçici olarak durdurmasından dolayı piyasada bazılarını şaşırttı. Çin’in piyasaya geri dönüşü Asya’daki diğer alıcıları da ürkütebilir ve fiyatlardaki olası artışlar öncesi arzı garantiye almak isteyenlerin panik alımlarını getirebilir.