Clubhouse: Veri güvenliği gündeminde yeni tartışma konusu
Clubhouse bir anda Türkiye'deki herkesin gündemine girdi. Bazı çevrimiçi alışveriş uygulamalarında davetiyeler bile satışa kondu. Peki sesli "chat" odalarına girebildiğiniz Clubhouse hangi verilerinize erişebiliyor?
Clubhouse ve Alpha Exploration Co’nun notion.so üzerinden paylaştıkları gizlilik politikalarına göre, uygulama rehberinize, katıldığınız konuşmaların türüne, iletişime geçtiğiniz kullanıcıların bilgisine ve konumunuza ulaşabiliyor fakat belirli durumlarda alınan kısa süreli kayıtlar hariç ses kayıtlarını saklamıyor.
Gizlilik sözleşmesinde, hesap açmak için kullanılan adınız ve soyadınız, telefon numarası, kişisel fotoğrafınız, e-posta adresiniz gibi bilgileri de kullanabileceklerini belirten Clubhouse, kullanıcıların raporlaması durumunda aktif odalardaki ses kayıtlarını şikâyet soruşturması için sakladıklarını ve daha sonra politikalarıyla ilgili bir ihlal bulunmaması durumunda silindiğini kaydediyor.
Veriler "iş ortakları" ile paylaşılabilir
Clubhouse bağlantı kurduğunuz insanlar, hesaplar ve girdiğiniz gruplarla ilgili bilgileri topladıklarını söylerken iletişim bilgilerinizi, telefon rehberinizi ve içerikleri de toplayabildiklerini dile getiriyor.
Görüntülediğiniz içerikleri, kullandığınız özellikleri, yaptığınız hareketleri ve bu aktivitelerin sıklığına dair verileri topladığını belirten Clubhouse, e-mail’e yerleştirilen pixel kodu yöntemiyle IP adresinizı ve uygulamayı ne zaman açıp ne zaman kapattığınızı depolayabiliyor.
Birleştirilmiş verileri zaman zaman davranışsal olarak analiz edebileceklerini belirten şirket, toplanan bu birleşik verilerin “iş ortaklarıyla” paylaşılabileceğini belirtiyor.
Veri güvenliği Whatsapp ile gündeme oturmuştu
Whatsapp'ın kullanıcı sözleşmesini güncellemesiyle beraber veri güvenliği tartışmaları da hız kazanmıştı.
WhatsApp sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, 8 Şubat'a kadar onaylanması gereken yeni koşulların AB ülkelerindeki kullanıcıları kapsamadığı belirtilmişti.
Belirtilen ülkelerdeki kullanıcıların verilerinin reklam ve benzeri amaçlarla Facebook'un şirketleriyle paylaşılmayacağı kaydedilmiş, WhatsApp, güncellemeden etkilenmeyecek kullanıcılarının olduğu bölgeyi Avrupa Bölgesi olarak tanımlasa da belirtilen ülkeler arasında sadece AB ülkeleri yer almıştı.
Rekabet Kurulu, WhatsApp kullanıcılarına getirilen veri paylaşma zorunluluğu hakkında Facebook Inc., Facebook Ireland Ltd., WhatsApp Inc. ve WhatsApp LLC (hepsi birlikte “Facebook” olarak anılacaktır) hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesinin ihlal edip edilmediğinin tespiti amacıyla resen soruşturma açmıştı.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise Whatsapp olayını bir güvenlik sorunu olarak tanımlamıştı.
Türkiye'deki kullanıcıların WhatsApp'ı kullanmaya devam etmek için 8 Şubat'a kadar güncellenen uygulama koşullarını kabul etmesi gerekiyor.
Clubhouse uygulaması nedir?
Clubhouse'ta yazılı mesaj, yorum, beğeni ya da fotoğraf paylaşımı, görüntülü konuşma yapılmıyor.
Alışılagelmiş bir ana sayfa akışının olmadığı uygulamada, sesli sohbet odaları üzerinden etkileşim sağlanıyor. Uygulama şimdilik sadece iOS kullanıcılarına sunuluyor.
Clubhouse nasıl kullanılır?
Uygulamada birçok oda bulunuyor. Clubhouse'a üye olduğunuzda birçok sosyal medya uygulamasında olduğu gibi kendi ilgi alanlarınızı işaretliyorsunuz.
Bu odalarda ise iletişim sadece ses yoluyla, konuşarak gerçekleşiyor. Odada konuşulanları sadece dinleyebilir, ya da moderatörden izin alarak sohbete dahil olabilirsiniz.
Clubhouse davetiye sistemi
Clubhouse uygulamasına üye olmak için halihazırda uygulamayı kullanan bir arkadaşınızın size davet kodu göndermesi gerekiyor. Davet kodu olmadan üye olamıyorsunuz. Clubhouse davet kodu birçok forum ve internet sitesinde insanlar birbirlerini ekletmeye çalışıyor.