Covering Climate Now: İklim değişikliğine dair bilinmesi gereken 5 şey
İklim değişikliğine farkındalık oluşturmak için 16-23 Eylül haftasında tüm platformlardan sürdürdüğümüz yayınlarda bugün konuya dair bilinmesi gereken 5 şeyi derledik
1.Hava
Dünyada giderek daha fazla sayıda ülke rekor sıcaklıklar, kuraklıklar, benzeri görülmemiş seller ve diğer aşırı hava olaylarıyla karşı karşıya kalıyor.
NASA’ya göre, ortalama küresel sıcaklık, 2001’den bu yana en sıcak 19 yılın 18’inde 8 santigrat derece arttı.
BBC News’in haberine göre, Fransa'da Haziran ve Temmuz'da görülen sıcak hava dalgasında toplam 1,435 kişinin öldüğü açıklandı.
Sağlık Bakanı, Agnes Buzyn, Fransız radyosuna açıklamasında ölenlerin yarısının 75 yaşın üzerinde olduğunu söyledi.
Haziran'da hava sıcaklığı 46 dereceye çıkarak tüm zamanların rekorunu kırmıştı.
Başkent Paris'te de Temmuz'da hava sıcaklığı 42,6 dereceye ulaşmıştı.
Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre 24 Haziran'la 7 Temmuz arasındaki ilk sıcak hava dalgasında 567 kişi hayatını kaybetti.
Birleşmiş Milletler (BM) , ortalama küresel sıcaklığın 2 santigrat derece arttığında, deniz seviyesinde önemli ölçüde yükseliş olabileceği ve neredeyse tüm mercan resiflerinin ölebileceği konusunda uyardı.
NASA kaynaklı habere göre, Kuzey Kutbu'ndaki Svalbard bölgesindeki deniz buzulları her 10 yılda yüzde 12'lik bir erime hızına ulaştı. Yıllık sıcaklık ortalamasının 1970'ten bugüne 4 derece yükseldiği bölgede yüzyıl sonundaki artışın 7-10 derece olabileceği belirtiliyor.
Temmuz ayında Meksika'nın Guadalajara kentinde etkili olan dolu fırtınası kentin altı mahallesini kalın bir buz tabakasıyla örtmüş ve buzun kalınlığı yer yer bir buçuk metreyi bulmuştu.
2.Su
Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler su kaynakları üzerinde stres yaşamaya başlıyor. Dünya Kaynakları Enstitüsü, on ikisi Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da bulunan 17 ülkenin şu anda aşırı yüksek su stresi altında bulunduğunu ve bu nedenle su talebinin mevcut miktarı aştığını ve talep artışının devam ettiği durumda uygun miktar da da düşük kalite sebebiyle su kullanımının kısıtlanacağını bildirdi.
3.Ekonomi
Bir hükümet raporunda, daha sıcak bir gezegenin gelecek yıllarda GDP’de büyük bir gerilemeye sebep olacağı bildirildi. 13 federal kurum tarafından yayınlanan raporda, küresel ısınmaya engel olmak için önemli adımlar atılmadığı takdirde, zararın Amerikan ekonomisinin yüzde 10’u boyutunda olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
4.Gıda Güvenliği
Artan sıcaklıklar halihazırda tarımsal verimliliği etkiliyor, meyve ve sebze kaynaklarını risk altına sokuyor.Tahmin edilemeyen yağış düzenleri ve daha sık görülen aşırı hava olayları da gıda sistemindeki aksaklıkları artırıyor. ABD'deki çiftçiler kuraklıkların ve benzeri görülmemiş sellerin sert sonuçlarını çoktan hissettiler. 2019 Mayıs ayında Amerika Birleşik Devletleri'nin Maryland eyaletinde etkili olan şiddetli yağış sele neden oldu. Bölgede çok sayıda binayı su bastı. Araçlar sel nedeniyle sürüklendi. Yüzlece ev sel nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Şiddetli yağış toprak kaymalarına da neden oldu. Çok sayıda yol ulaşıma kapandı. Eyalette olağanüstü hal ilan edildi. Sel nedeniyle evlerinde mahsur kalanlar tahliye edildi. Geçtiğimiz senelerde Missouri Eyaleti'nin Joplin kenti yakınında bulunan Shoal Irmağı'nın taşması sonucu binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalmış ve geniş tarım alanları da sular altında kalmıştı.
Haziran ayında Çin'i vuran sel felaketinde 61kişi hayatını kaybetmiş 356 bin kişi de riskli bölgelerden tahliye edilmişti. Felaketin maddi zararın yaklaşık 2 milyar doları bulabileceği belirtildi.
5.Dünya liderleri bu konuda ne yapıyor?
2016 yılında, 174 ülke ve Avrupa Birliği, küresel sıcaklıkların 2 santigrat derece yükselmesini "ulusal olarak belirlenmiş katkılarla" önlemeyi amaçlayan ABD Paris Anlaşması'na imza attı. Ancak ABD, sözleşmenin kendisinin her milletten anlamlı bir eylem olmadan anlamsız olduğunu belirtti.
ABD'nin yeni 'daha adil bir anlaşma arayışında olacağını' ifade eden ABD Başkanı "Bugünden itibaren anlaşmaya uymaya son veriyoruz" diyerek, anlaşmanın ABD'nin 'dezavantajına olduğunu, diğer ülkelere ABD'ye karşı ekonomik avantaj sağladığını' söyledi.
Başkan Trump ayrıca iklim değişikliği konusunda bilim tarafından ikna edilmediğini ve insan yapımı olduğuna dair şüpheleri olduğunu ifade etti.
Kaynak: CBS News, BBC News