Fed yetkililerinden faiz ve bankacılık krizi yorumu
Boston Fed Başkanı Susan Collins, enflasyonu düşürmek için daha fazla artış gerektiğini ve bu sene bir faiz indirimi beklemediğini söyledi. Collins ayrıca son dönemde yaşanan bankacılık krizine atıfta bulunarak bankacılık sisteminin güçlü olduğunu dile getirdi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de SVB'nin iflasının ekonomiye olan etkilerini değerlendirmek için erken olduğunu söyledi.
Boston Fed Başkanı Susan Collins, bu sene Fed’den piyasalarına aksine bir faiz indirimi beklemediğini söyledi.
Washington’daki bir konferansta konuşan Collins enflasyonun hala çok yüksek olduğunu, son göstergelerin ‘enflasyonu yüzde 2’lik hedefe düşürmek için daha yapacak işleri olduğu sinyali verdiğini’ söyledi.
Fed geçen hafta 25 baz puanlık faiz artırımı yapmış, yetkililer daha fazla sıkılaşmanın gerekli olduğunu belirtmişti.
Bu yıl FOMC’de oy hakkı bulunmayan Collins 25 baz puanlık artışın uygun olabileceğini söyledi. Collins bu sene faiz indirimi beklemediğini dile getirdi.
Son dönemde bankacılık sektöründeki çalkantıyı değerlendiren Collins yaşanan krizin ekonomik görünüm üzerinde belirsizlik yarattığını belirterek “Bankacılık sistemi güçlü ve dirençli. Son yaşanan gelişmeler kredi koşullarında sıkılaşmaya, ekonominin yavaşlamasına ve enflasyonist baskıların azalmasına neden olabilir” diye konuştu.
Bankacılık sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydeden Collins gerekirse daha fazla adım atabileceklerini bildirerek “Fed finansal koşulları dikkatle izlemeye devam ediyor ve bankacılık sisteminin güvenliği için gerekli tüm araçları kullanmaya hazır” değerlendirmesini yaptı.
Fed/Kashkari: SVB’nin iflasının etkileri belirsiz
Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de bugün farklı bir etkinlikte yaptığı konuşmada SVB’nin iflasının ekonomiye olan etkilerini değerlendirmek için erken olduğunu söyledi. Enflasyon hedefine odaklanılması gerektiğine dikkat çeken Kashkari “Fed ve diğer düzenleyici kurumlar bankacılık sistemini destekliyor. Bu da herkese güven veriyor. Ancak panik ve gerilim sandığımızdan daha uzun sürebiliyor. 2008’deki finansal kriz birkaç sene sürmüştü. Bu nedenle krizin tamamen geride kalması için biraz daha uzun süre geçmesi gerekebilir” değerlendirmesini yaptı.