"Fiyatlar geçen yıla göre yüzde 50 arttı"
Ciro, ihracat ve pazar paylarının artmasına karşın finansman maliyetleri ve kur nedeniyle kârlılığın düşük kaldığını belirten Alarko Carrier Genel Müdürü Cem Akan, katıldığı Bloomberg HT yayınında ürünlerinin fiyatlarının enflasyon kadar arttığını, fiyat artışlarının yüzde 50 civarında olduğunu söyledi.
Bu yıl her şeyin iyi ama sonuçların kötü olduğunu söyleyen Alarko Carrier Genel Müdürü Cem Akan ciro, pazar payı ve ihracat pazarlarındaki paylarının beklenenden fazla artamsına karşın finansman maliyetleri ve düşük kârlılık nedeniyle kârın bu sene düşük kladığını belirtti. Özellikle yılın ilk aylarında kurun düşük seyretmesinin ihracat kârlılıklarını çok düşürdüğünü aktaran Akan, "Birden artması da istenilen kârlılığın kısa bir süre yakalıyor sonra yine düşük kalmaya devam ediyor kur. Biz yüksek kur taraftarı değiliz ama düşük kur da sevmiyoruz maalesef ihracat pazarları için" diye konuştu.
Bloomberg HT yayını katılan Cem Akan, klima sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Döviz kredisi kullandıklarını faiz oranlarının bir taraftan arttığını dile getiren Akan, "Açık pozisyonumuz nedeniyle kur farkı zararımız büyük. Toplam kur farkı zararımız 100 milyon lira bu da büyük rakam. Ciro artışı maalesef bunu kompanse edecek düzeyde değil, ciro artışı ve kârlılık maalesef bunu kompanse etmiyor" dedi.
"Maliyetler çok arttı"
Akan'ın dikkat çektiği noktalar özetle şöyle:
"Bu sene maliyetler bizim fiyatlardan daha çok arttı, asgari ücret yüzde yüz arttı ama bizim fiyatlarımız geçen seneye göre yüzde 40-50 civarında arttı, dolar artışına paralel bir artış var orada.
Klima satışlarımız yılın özellikle Temmuz aylarında çok talep gördü. Aslında talebin yılın geneline homojen dağılması daha iyi olur, talebin bir iki aya yığılması klima satışlarında bir sıkışmaya neden oluyor. Şu anda kombi satışları dönemine girdik orada da satışlarımız gayet iyi gidiyor. Bu seneyi hem ciro hem de pazar payı anlamında iyi bir yerde kapatacağız yani miktarsal olarak yüzde 20-30 büyümüş vaziyetteyiz geçen seneye göre."
İhracat beklentiyi aştı
"Bizim ihracat beklentimiz 15-16 milyon dolar seviyesindeydi bu yıl için ama 21 milyon dolara doğru koşuyoruz. Yükselen bir talep var, aynı zamanda elimizde yüklü sipariş de var, gelecek senenin de büyük bir kısmını kapatmış durumdayız. Pazar anlamında bir sıkıntımız yok, ana ihracat pazarımız Ortadoğu Ülkeleri ama onun dışında Güney Amerika’ya da ihracat yapıyoruz Amerika’ya da ihracat yapıyoruz toplam 73 Ülke olmak üzere. Avrupa da sıkıntı yaşadığımız bir pazar değil resesyon var deniyor fakat biz bir sıkıntı yaşamıyoruz.
Ortadoğu bölgesi için şimdilik bir risk görmüyoruz, karışıklığın çevre Ülkelere sıçraması büyük sıkıntı yaratır Türkiye ve Dünya için de büyük sıkıntı olur umarım ki en kısa zamanda çözümlenir."
Ar-Ge'ye 2,5 milyon dolar
"Şu anda Dünya’nın odaklandığı konulardan bir tanesi sürdürülebilirlik. Bizim ürünlerimiz konutlarda enerjinin büyük bir kısmını tüketiyor, enerji kullanımının yüzde 70-80’ni tüketiyor. O yüzden enerji verimliliği çok öne çıkıyor Ar-Ge de bu işin en büyük paydaşlarından bir tanesi. Biz de enerji verimliliğini sağlamaya çalışıyoruz. Geçen sene yaklaşık 2 milyon dolar bu sene de 2,5 milyon dolarlık bir Ar-Ge harcamamız var. Ciddi yatırım yapıyoruz Dünyamızın geleceğine yönelik."
Geçen sene Dudullu’daki fabrikayı sattıklarını dile getiren Akan, "Eskişehir’de bir fabrika aldık. Yeni fabrikanın alanı yüzde 30 daha büyük. Fabrikamızı oraya taşıyoruz şu anda Aralık ortasında orada başlayacağız üretime. Yılda 800 bin ton su tasarrufu yapmayı hedefliyoruz. Elektriğimizi kendimiz üreteceğiz, sürdürülebilirlik anlamında iyi adımlar atacağız" diye konuştu.