Bugüne 2.916 seviyesinden başlayan
, gün içinde sakin bir seyir izlemesinin ardından TSİ 09:40'ta 2.92 seviyesinin üzerini gördü. Gün içinde 2.8898 ve 2.9266 seviyeleri arasında hareket etti. Bir yıllık kazancı yaklaşık yüzde 21.4 düzeyinde bulunan kurda rekor, 24 Eylül'de görülen 3.0752 seviyesinde bulunuyor.Dolar/TL, TSİ 14:15'te yüzde 0.72 düşüşle 2.8972'den alıcı buldu.
Ak Portföy Fon Yöneticisi Kerem Baykal, Türk Lirası'ndaki değerlenmeye ilişkin, “dolarda kalıcı bir düşüş yaşanmasını beklemiyoruz ve doların yükseliş trendinin bittiğini de düşünmüyoruz” dedi ve “son düşüşte iki şeyin etkili olduğunu gördük. Birincisi, Fed Başkan Yardımcısı Fischer ve ikinci olarak merkez bankası üyelerinden Dudley'nin konuşmalarından sonra dolar bütün dünyada aşağı geldi” şeklinde görüş bildirdi. Baykal, Dövizdeki yaklaşık iki üç yıllık yükselişin gerçek nedeninin gelişen piyasalardaki büyüme potansiyelinin beş yıl öncekiyle aynı olmaması ve finansal krizden bu yana gelişen piyasaların büyüme potansiyelinin önemli ölçüde düşmüş olması oduğunu ifade etti.
Uzmanlar TL'deki yükselişin, Türkiye'in temel verilerinin ya da finansallarının iyi olmasından değil, güçsüz dolardan kaynaklandığını belirtiyor. New York Fed Başkanı William Dudley'nin Çarşamba günü, Aralık toplantısından bu yana finansal koşulların sıkılaştığını ve politika yapıcıların bunu değerlendirmeye alması gerektiğini söylemesinin ardından tetiklenen Fed'in beklendiği oranda veya sıklıkta faiz artırımı yapmayacağına ilişkin endişeler, doların küresel varlıklar karşısında değer kaybetmesine neden olmuştu.
Hisse senetleri tarafında ise, güne yüzde 1.21 yükselişle 74,150.41 puandan başlayan Borsa İstanbul 100 Endeksi (BIST 100), yüzde 1.90 artarak yaklaşık 74,600 puan seviyesinin hafif üzerinde seyretti.