Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan ülke varlıkları Brexit anketleriyle ikinci günde de yükseliyor. İngiltere'nin Perşembe günkü referandumda AB'den ayrılma ihtimalinin düştüğünü gösteren anketler piyasaları destekliyor. Güney Afrika randı ve Rus rublesi para birimlerindeki ralliye öncülük ederken Seul'den Moskova'ya kadar Borsalar yükseldi. 

İngiltere'nin AB'den ayrılacağı beklentileri son dönemde küresel çapta yatırımcıları tedirgin ediyor. ABD Merkez Bankası da 15 Haziran'daki toplantısındaki faizleri değiştirmeme kararında Brexit referandumunun etkili olduğunu belirtmişti.

PARA BİRİMLERİ

MSCI Gelişen Piyasa Kurları Endeksi %0.7 yükseldi ve 2 günlük artışını %1.1'e taşıdı. Endeks geçen 6 günde %1.4 düştü. Güney Afrika randı %1.3 yükseldi. Rus rublesi, Meksika pesosu, Brezilya reali, Türk Lirası %1'den fazla değerlendi.

Hindistan rupi'si 24 gelişen piyasa parası arasında tek düşen para birimi oldu. Merkez Bankası Başkanı Rajan'ın görevini bırakacağı açıklaması bu düşüşte etkili oluyor.

Macar forinti ve Polonya zlotisi euro karşısında %0.3 yükseldi. Öte yandan Nijerya'nın para birimi naira, Merkez Bankası'nın dalgalı kura geçiş kararıyla dolar karşısında yüzde 24 değer yitirdi. 

BORSALAR

Borsa İstanbul %2.4'ün üzerinde yükselerek iki haftadan fazla süredeki en büyük günlük artışa ilerledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Cuma günkü %0.8 artışın ardından bugün %1.5 yükseldi. Kospi Endeksi %1.2, Hang Seng China Enterprises Endeksi %1.8, Güney Kore ve Macaristan borsaları %1.3 değerlendi.

Hindistan'da S&P BSE Sensex Endeksi %0.9 arttı.

Commerzbank'ın Londra şubesinde gelişen piyasalar birimi şefi Simon Quijano-Evans Cuma gününe kadar gelişen piyasa varlıklarının Brexit ihtimaline odaklanacağını belirtti. Evans "Net emtia ihracatçısı ülkelerin para birimleri petrolle paralel trade ederken petrol şimdi küresel büyüme ve Brexit senaryolarını fiyatlıyor" diye konuştu.