Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enflasyon haziranda aylık bazda % 2.61'e, yıllık enflasyon da % 15.39 ile 2003 bazlı tüketici fiyatları endeksinin en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Enflasyonda Temmuz ve Ağustos aylarında yeni zirveler olacağı da göz önüne alındığında piyasalarda gözler Merkez Bankası'na çevrildi.

Çoğu yerli ve yabancı kurum, Merkez Bankası'nın 24 Temmuz'daki Para Politikası Kurulu toplantısında bu ay faiz artışına gideceği yönünde görüş bildiriyor.

Fibabanka Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gencal Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın enflasyonda beklentilerin önünde geçebilmesi için en az 250 baz puan faiz arttırması gerektiğini belirtti.

İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu piyasada faiz artış beklentisi oluştuğuna dikkat çekerek "enflasyonda artış geçici değil ve yükselişler olacak. Yani algılarda olumsuzluk var, çekirdek enflasyonda da zaten bozulma oldu. Bu çok önemliydi. O nedenle MB'nin faizlerde yukarı yönlü ilave artırıma ihtiyacı var. Bu hesap edildiğinde 50 - 100 baz puan da yeterli gibi gözükmüyor." dedi.




"SON DÖNEMİN EN BELİRSİZ TOPLANTISI"


Faiz artışı konusunda şüpheli olanlar da var..Işık FX Genel Müdürü Veli Kocatürk Bloomberg HT'ye son dönemin en belirsiz Merkez Bankası toplantısı olacağını belirterek "Ben pasif kalacağını düşünüyorum, faiz artışı gelse bile 50 baz puan civarında olabilir çnkü bundan önce olağanüstü toplantıyla ve sonrasındaki artırımlarıyla piyasa beklentisinin üzerinde hareket etti. Ayrıca Merkez Bankası yüksek gelen enflasyon verisinin artan gıda fiyatlarıyla geçici olduğunu düşünebilir.

Enflasyonun Temmuz'da %16, Ağustos'ta %18'in üzerinde olacağı beklentisi var ama MB bunu görmek isteyecektir diye düşünüyorum. Fiyatlama açısından kabine oluştuktan sonra piyasa bunu netleştirir. Piyasa beklentisinin geride kalırsa TL'de daha önce gördüğümüz 4.90 seviyesine doğru bir seyir görebiliriz." dedi.

YABANCI KURUMLAR NE BEKLİYOR?

JP Morgan konuya ilişkin yolladığı bir notta Merkez Bankası'nın kredbilitesini onarmak için yeniden faiz artırması gerektiğini belirterek "Beklentimiz Temmuz toplantısında 125 baz puanlık son bir artırım yapması yönünde." ifadelerini kullandı.

Kurum, 2019 yılının Mayıs ayına kadar ise Merkez Bankası'nın bekle gör politikası izleyeceğini öngördü.

Capital Economics beklentiden yüksek gelen enflasyon verisinin faiz artırımını teşvik ettiğini belirtti. Kurum, Temmuz ayı toplantısında 100 baz puanlık faiz artırımı olabileceğini dile getirdi.

ZEYBEKCİ'DEN TCMB YORUMU

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci dünkü açıklamasında faiz konusunda TCMB'nin atılması gereken adımları mutlaka atacağını belirtmişti.