HABERLER ABONE OL

İngiltere'de merkez sol İşçi Partisi'nin parlamento seçimlerinde büyük çoğunluğu kazanması ve Rishi Sunak'ın partisini yenerek 14 yıllık çalkantılı Muhafazakâr hükümete son vermesiyle ülkenin yeni başbakanı Keir Starmer olacak.

Perşembe günü gerçekleşen oylamanın sonuçları açıklanmaya devam ederken, merkez sol İşçi Partisi şimdiden parlamentodaki 650 sandalyenin 326'sından fazlasını kazandı. Yapılan bir sandık çıkış anketine göre İşçi Partisi'nin sandalyelerin yaklaşık 410'unu alması bekleniyor.

Şu aşamada yalnızca 70 sandalye kazanabilen Muhafazakârların, seçmenlerin hayat pahalılığı krizi, başarısız kamu hizmetleri ve bir dizi skandal nedeniyle kendilerini cezalandırmasıyla partinin uzun tarihindeki en kötü performansı sergileyecekleri tahmin ediliyor.

Starmer, seçimlerin ardından yaptığı açıklamada, "Bu gece burada ve ülkenin dört bir yanında insanlar konuştu ve performans siyasetine son vermeye, değişime, kamu hizmeti niteliğinde siyasete geri dönmeye hazırlar" dedi.

Starmer, "Değişim tam burada başlıyor... Sizler oy verdiniz. Şimdi bizim için (görevleri) yerine getirme zamanı" dedi.

Yenilgiyi kabul eden ve Starmer'ı arayarak kutladığını söyleyen Sunak ise "Bugün iktidar barışçıl bir şekilde, tüm tarafların iyi niyetiyle el değiştirecek. Öğrenecek ve üzerinde düşünecek çok şey var ve çok sayıda iyi ve çalışkan Muhafazakar aday için kaybetmenin sorumluluğunu alıyorum. Özür dilerim" dedi.

Advertisement