Advertisement
HABERLER ABONE OL

Sürdürülebilirlik Gelecek programının bu haftaki konuğu İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem oldu.

Bu sene Dünya Ekonomik Forumu’nun yayımladığı 'Global Risk' raporunda risk listesi içerisinde gerek gerçekleşme ihtimali en yüksek olan gerekse de etkisi itibari ile en yüksek etkiyi yaratabilecek riskler arasında çevreyle ilgili olanların en üst sıralarda yer aldığını hatırlatan Erdem "Finans sektörü bu işin tam ortasında yer alıyor. Finans sektörünün bu amaçla kullandırılacak kaynakları bulma ve sağlanan bu kaynakların da doğru projelere yönlendirilmesi konusunda çok önemli bir aracılık görevi var. İş Bankası olarak kuruluş misyonumuz ülkenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak. Geldiğimiz noktada ekonomik kalkınmanın ayrılmaz bir parçası da sürdürülebilir kalkınma oldu" ifadelerini kullandı.

Erdem "Kredi portföyümüz açısından temel odağımız yenilenebilir enerjinin payını artırabilmek oldu. Banka olarak 2015 yılından itibaren proje finansmanları kapsamında enerji üreimi konusunda tamamen yenilenebilir enerji projelerinin finansmanına aracılık etmek şeklinde bir stratejik plan belirledik. Bugün geldiğimiz noktada da elektrik üretimi konusundaki proje finansmanlarımızın yüzde 77’si yenilenebilir enerjiden oluşuyor durumuna geldi. Burada yaklaşık 6,8 milyar dolarlık kaynak kullandırılmış durumda. Bu projelerin finansmanı yoluyla sağladığımız tasarruf yıllık bazda yaklaşık 7,9 milyon ton karbondioksite denk geliyor. Yaklaşık 48 milyon megavat saatlik temiz enerji üretimine katkıda bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

Erdem "İş Bankası olarak geçen sene sürdürülebilirlik temalı yaklaşık 2,4 milyar dolarlık kaynak yarattık. Bir ilk olarak geçen sene iç piyasada nitelikli yatırımcılara 2 yıl vadeli 500 milyon liralık bir yeşil bono ihracı gerçekleştirdik. Bu sene de sürdürülebilirlik temalı 100. yıl bonosu ihraç ettik" dedi.