Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İtalya ve Fransa'da ekonomik riskler yükseliyor

İtalya ve Fransa'da ekonomik riskler yükseliyor

İtalya ve Fransa ekonomileri artan borç düzeyi, yavaşlayan büyüme, işsizlik, zayıf kamu maliyesi ve rekabet gücünün zayıflaması gibi sorunlarla boğuşuyor

Giriş: 24 Haziran 2015, Çarşamba 11:01
Güncelleme: 24 Haziran 2015, Çarşamba 11:03

Finans piyasalarının tüm dikkati Yunanistan borç krizinin bir çözüm süreci üzerinde. Ancak Avrupa'daki riskler Yunanistan'dan ibaret değil. Finans piyasaları, Yunanistan'ın öne çıkmasından dolayı çok daha büyük ekonomiler olan Fransa ve İtalya'da artan riskleri görmezden geliyorlar.

Fransa ve İtalya'da ekonomik sorunlar hızla büyüyor. Enerji fiyatlarındaki düşüşler, düşük borçlanma maliyetleri ve zayıf seyreden euro bu sorunların üzerini şimdilik örtüyor. Her iki ülke de artan borç düzeyi, yavaşlayan ekonomik büyüme, işsizlik, zayıf kamu maliyesi, rekabet gücünün zayıflaması ve gerekli düzeltmelerin yapılamaması gibi sorunlarla boğuşuyor.

İtalya'nın hükümet, hanehalkı ve özel sektörün toplam borcu, 2007'den beri yüzde 55 artarak gayrisafi hasılanın yüzde 259'una ulaştı. Fransa'da ise bu borç 2007'den bu yana yüzde 66 artarak gayrisafi hasılanın yüzde 280'ine ulaştı. Bu rakamlara finanse edilmemiş emeklilik ve sağlık yükümlülükleri, Euro Bölgesi kurtarma fonlarına söz verilen katkılar dahil değil.

Bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranına gelince İtalya'da bu rakam yüzde 2.9, Fransa'da yüzde 4.2. Kamu borcu konusunda İtalya'nın durumu, Fransa'dan kötü görünüyor. İtalya'nın kamu borcu 2.6 trilyon euro ile GSYH'sının yüzde 140'ına yaklaşıyor. Fransa'nın 2.4 trilyon euroyu aşan kamu borcu ise GSYH'sının 95'i düzeyinde.

Ekonomisi 2007'den beri yüzde 10 küçülen İtalya'da işsizlik yüzde 12'i aştı. Genç işsizlik ise yüzde 44 gibi rekor bir düzeyde. Fransa'da işsizlik yüzde 10'un üzerinde seyrederken genç işsizlik yüzde 25'i aşıyor.

Analistlere göre Fransa ve İtalya'nın ekonomik sorunları yapısal, yani Euro Bölgesi krizi olmasaydı da bu ekonomiler problemli olacaktı. Bu ekonomiler yüksek ücretleri, katı emek piyasalarını, cömert sosyal destekleri finanse etmeye devam edemeyecek bir durumda görünüyor.