Kaynaklar: Türkiye vize serbestisini tehlikeye attı
Diplomatik kaynaklar, "Türkiye, AB siyasetinde yeni adımlar atabilir" diyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB’nin vizesiz Avrupa için terör tanımı değişikliği isteğine karşı sert sözlerinin ardından, Habertürk’e konuşan diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin AB siyasetinde yeni adımlar atabileceği mesajını verdi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye dört bir yanından terör örgütlerinin saldırısı altındayken, AB ‘Vize için Terörle Mücadele Yasası’nı değiştireceksiniz’ diyor. Biz yolumuza gidiyoruz, sen yoluna git” sözlerinin ardından, gözler Ankara’nın atacağı adımlara çevrildi.
Ankara, “terör tanımı”nı değiştirme konusuna, bu alandaki mücadeleyi olumsuz etkileyeceği kaygısıyla yeşil ışık yakmıyor.
TERÖR TANIMI TARTIŞMASI
HABERTÜRK’ün görüşlerine başvurduğu diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin AB politikasında yeni adımlar atılabileceği mesajını verdi. Kaynaklar, “Erdoğan’ın sözleri, yeni kurulacak hükümet için önemli bir yol haritasıdır. AB ile ilişkilerde yeni dönem için bir vizyon çizildi. Bu elbette önemlidir” dedi.
Avrupa Komisyonu’nun açıkladığı vize serbestisi tavsiye kararına göre, Türkiye 5 kriteri henüz yerine getirmedi. AB ile sorun yaşanan en önemli kriter, “terör tanımının yeniden düzenlenmesi” oldu.
AB Bakanı Volkan Bozkır, “Terör tanımını değiştirmeyiz. Konuşa konuşa ikna edeceğiz. İzah edilerek mutabık kalınacak bir konu” ifadesini kullandı.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber ise “72 kriterin tamamlanması için bu şart yerine getirilmeli ve terörün tanımı AB ile uyumlu hale getirilmeli” açıklamasını yaptı.
Diplomatik kaynaklar, bu ay içinde AB yetkilileriyle kriterlerle ilgili görüşmeler yapılacağını belirterek, “Türkiye, bir yandan PKK, DAEŞ terör örgütleriyle, diğer yandan paralel yapıyla mücadele ederken, terör tanımını değiştirmek halkımıza ve mücadelemize zarar verir” değerlendirmesinde bulundu.
BRENNER’DE DUVAR İSYANI
Avusturya’nın İtalya sınırına duvar örme planı, dün yine protesto edildi. İki ülke arasında Brenner Sınır Kapısı’nda bir araya gelen yaklaşık 500 kişi, Viyana yönetiminin sınıra tel örgüden duvar örme planının insan haklarına ve AB yasalarına aykırı olduğunu savundu. Avusturya, göstericilerin kapıdan geçme girişimlerine karşı 400 polis görevlendirdi.
AB NE İSTİYOR?
AB, Terörle Mücadele Kanunu’nda yer alan “terör” ve “terörist” tanımlarının kapsamının daraltılmasını ve bu tanımların AB’nin 2002’de yayınladığı çerçeve kararına uydurulmasını istiyor.
AB, Türkiye terörle mücadele tanımını bu kadar geniş tutarsa, vize muafiyeti ve geri kabul anlaşması devreye girdikten sonra, çok sayıda Türk vatandaşının AB ülkelerine turist olarak gidip geri dönmeyeceğini ve bu geniş tarifi gerekçe göstererek siyasi iltica talebinde bulunabileceğini değerlendiriyor.
JUNCKER: MÜLTECİ KRİZİ DÖNÜM NOKTASINDA
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB’nin Türkiye ile vardığı anlaşma sayesinde Avrupa’nın sığınmacı krizinde bir “dönüm noktasında” olduğunu söyledi.
Funke Media Group’a anlaşmaya ilişkin görüşlerine açıklayan Juncker, “Anlaşma, krizi daha iyi yönetme imkânı tanıdı. Türkiye ile anlaşma, deniz kazalarında yaşamını yitirenlerin sayısını belirgin oranda azalttı” dedi.
Ege Denizi’nde kontroller artınca sığınmacılar yine İtalya rotasına döndü. Cuma günü Napoli Limanı’na binden fazla sığınmacı gitti.
ERDOĞAN’IN AB’YE TERÖR RESTI DÜNYA MEDYASINDA
The New York Times
Açıklama Türkiye-AB arasındaki sığınmacı anlaşmasının yaşayıp yaşamayacağına dair bir soru işareti oldu.
The Guardian
Erdoğan, sözlerinin ardından Türkiye ile AB arasındaki vizesiz seyahati tehlikeye attı.
Le Monde
Türkiye, vize muafiyeti için terör yasalarında değişiklik yapmak istemiyor.
La Stampa
Erdoğan’ın gittikçe sertleşen çizgisi karşısında İtalya bu anlaşmanın artık doğru olmadığını düşünüyor.
Frankfurter Allgemeine
Erdoğan'ın vize açıklaması, anlaşmanın mimarlarından Başbakan Davutoğlu’nun çekildiği günün ertesinde geldi.
HABERTÜRK