"Küresel belirsizlik tarifelerle yükseldi"
-
Allianz Trade'in "Fırtınadaki Süvariler" başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu'nun odağında Donald Trump'ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var. Rapora göre, mevcut küresel belirsizlik seviyesi Covid-19 salgını sırasında olduğu kadar yüksek.
-
Gelişmekte olan ülkeler de artan belirsizlik karşısında farklı ticari stratejiler geliştiriyor.

Dünyada ticari alacak sigortası şirketi Allianz Trade, 2025 yılının ilk üç ayını kapsayan Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı.
Donald Trump’ın gümrük vergilerinin küresel ekonomi üzerindeki etkilerine dikkat çekilen raporda, ABD’nin tam teşekküllü bir ticaret savaşı başlattığı yorumuna yer veriliyor. Rapora göre; yarı iletkenler, ilaç, bakır, mineraller gibi sektörel istisnalar dışarıda bırakıldığında, ABD'nin Çin'e uyguladığı efektif tarife oranı yüzde 130'a ulaşmış durumda.
AB için bu oran yüzde 9. Çin'den sonra tarife oranı en yüksek beş ülke ise; yüzde 25 ile Bangladeş, yüzde 20 ile Pakistan, yüzde 15 ile Kamboçya, yüzde 14 ile Endonezya ve Japonya. ABD'nin en düşük tarife uyguladığı ülkeler ise; yüzde 4 ile Suudi Arabistan, yüzde 5 ile Singapur, yüzde 6 ile Norveç ve yine yüzde 6 ile Ekvator, yüzde 7 ile İsviçre ve yüzde 7 ile BAE. Allianz Trade ekonomistleri, tüm bu tarife artışlarının ABD'nin küresel ithalat tarife oranını 1890'lardan bu yana en yüksek seviye olan yüzde 25,5'e çıkardığına dikkat çekiyor. Ve ikili anlaşmalarla ABD'nin ithalat tarifesi oranını 2025'in son çeyreğine kadar yüzde 10,2'ye düşürebileceğini varsayıyor.