Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Genel Müdürü Agustín Carstens, kurumun yıllık ekonomi raporu toplantısında, dünyanın salgından kaynaklanan ekonomik yıkımdan beklenenden daha hızlı toparlandığını ama salgından çıkış için belirsizliğin devam ettiğini söyledi.
Ana sorunlardan birinin enflasyonun kalıcı olup olmayacağı olduğunu belirten Carstens, BIS olarak enflasyonun geçici olacağını düşündüklerini dile getirdi.
“Emtia ve gıda fiyatlarında yaşanan artışa ek olarak son zamanlarda yaşanan fiyat artışları büyük oranda baz etkisi ve tedarik sıkıntılarından kaynaklanıyor” diyen Carstens, bunun kolayca üstesinden gelinebileceğini vurguladı.
Artan enflasyon ile beraber gelişmekte olan ülkelerin para politikalarında düzeltme yapmaları gerekebileceğini belirten Carstens, bunu yapmayan ülkelerin sermaye çıkışı ya da kurda değer kaybı riskiyle karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.
"Kamu kısa vadeli faiz artışlarına karşı daha hassas"
ABD dolarının güçlenmesiyle beraber gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskının artabileceğini söyleyen Carstens, ülkelerin kredi notlarının düşebileceğinin altını çizdi.
Merkez bankalarının rezervler aracılığıyla bulundurduğu büyük miktardaki devlet tahvili pozisyonlarının kamunun kısa vadeli faiz artışlarına karşı daha hassas hale getirdiğini belirten Carstens, bunun bir noktada fiyat istikrarını ve finansal istikrarı tehlikeye sokabileceğini ifade etti.
“Yüksek sürdürülebilir büyüme politika normalleşmesini önemli derecede kolaylaştırabilir. Daha fazla büyüme vergi gelirlerini artırır, ekonominin büyüklüğüne oranla borç miktarını düşürür ve verilen desteklerin maliyetini düşürür” diyen Carstens, pozitif reel faizlerle beraber iyi işleyen bir ekonominin sermayenin daha verimli dağılmasına yardımcı olacağını vurguladı.