Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD’de tahvil ve hisse senetleri piyasaları Hazine’nin tahvil ihalelerine gelen güçlü talepten destek bulurken Asya Pasifik’te ABD TÜFE ve Fed öncesi hafif kayıplar gözlendi.

Salı günü ABD Hazinesi 39 milyar dolarlık tahvil ihalesi düzenlerken 10 yıl vadeli tahvilde talep arzın 2,67 katı gerçekleşti. Salı günü altı baz puan gerileyen ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,41’e geriledi ve yeni işlem gününde de aynı seviyeden işlem gördü.

Tahvil rallisiyle destek bulan S&P 500 günü yüzde 0,3 yükselişle kapadı. Vadeliler de kritik veri ve faiz kararı öncesi hafif yükselişte. Asya Pasifik’te daha temkinli görünüm var. Hong Kong Hang Seng’de düşüş otomotiv hisseleri öncülüğünde yüzde 1’i aştı. Bloomberg Dolar Endeksi 1.266 puanda yatay.

ABD piyasalarında Apple etkisi

Apple hisseleri şirketin yapay zeka hizmetlerini duyurmasının ardından Aralık ayından beri ilk kez rekor kırdı.

Apple Salı günü yüzde 7,3 ile Kasım 2022’den beri en yüksek hızda artış kaydederek hisse başına 207,15 dolara yükseldi.

Bloomberg verilerine göre şirketin piyasa değeri tek günde 215,1 milyar dolar ile rekor seviyede büyüme yaşadı.

Apple’ın açıkladığı yapay zeka hizmetlerinin müşterileri yeni iPhone’ları almaya teşvik edeceği beklentisi rallide önemli faktör oldu.

LightShed Partners ve D.A. Davidson şirket için tavsiyesini ‘tut’tan ‘al’a yükseltti. Yeni yapay zeka özelliklerinin ideal bir zamanda açıklandığını belirten LightShed Analisti Walter Piecyk “IPhone gelirleri durgun seyrediyor ve insanların telefonlarını yenileme döngüsü rekor seviyede uzun sürüyor. Yeni hizmetlerle Apple’ın uzayan yenileme döngüsünü dengelemesi veya kısaltması mümkün olacak” yorumunu yaptı. Apple 3,18 trilyon dolarlık piyasa değeriyle 3,22 trilyon dolarlık Microsoft’un hemen altında dünyanın en değerli ikinci şirketi konumunda yer alıyor.

Fed noktasal grafik beklentileri

Yatırımcılar faiz kararını açıklayacak olan Fed’in yeni projeksiyonlarını izleyecek. Son olarak Fed üyelerinin faiz tahminlerinin yer aldığı ‘dot plot’ grafiğinin yayınlandığı mart ayından bu yana hayal kırıklığı yaratan enflasyon verilerinin ardından üyelerin 2024’teki faiz indirim sayısı tahminlerini azaltmasına neredeyse kesin gözle bakılıyor.

KPMG Başekonomisti Diane Swonk’a göre bu azaltımın boyutunda nihai belirleyici Fed toplantısı sırasında açıklanacak olan ve yıllık yüzde 3,4 artması beklenen TÜFE verisi olacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 41’i medyan faiz tahminlerinin 2024’te iki indirimi yansıtacağını düşünüyor. Ankete katılan diğer yüzde 41’lik kesim ise bir faiz indirimi veya hiç faiz indirimi olmamasının dot plota yansıyacağı görüşünde.

LH Meyer/Monetary Policy Analytics Ekonomisti Derek Tang’e göre Fed enflasyonda yukarı yönlü risk görüyor. Tang “Bu çok dikkatli yürütülmesi gereken bir gevşeme süreci anlamına geliyor. Fed üyeleri aşırı gevşeme sonucu istenmeyen bir şekilde ekonomiyi canlandırmayı düşünmüyor” değerlendirmesini yaptı.

Bloomberg Economics’e göre bu toplantı Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirim takvimine yönelik en net ipucunu vereceği, yılın en önemli toplantısı olabilir. Bloomberg ekonomisti Anna Wong Mart'ta üç faiz indirimi yerine bugün dot plotta iki faiz indirimi beklentisinin yer alacağını düşünüyor.