Advertisement

Asya hisse senetlerinin çoğu Cuma günkü işlemlerde düşerken, yatırımcıların merkez bankalarının teşvik moduna kararlı dönüşünü değerlendirmesiyle Ocak'tan bu yana en güçlü haftalık kazancına yöneldi. S&P 500 Endeksi önceki seansta rekora yükseldi.

Japonya, Güney Kore ve Avustralya hisseleri düşerken Hong Kong göstergesi dalgalı seyretti ve Şanghay Borsası yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 3'ün üzerindeki haftalık yükselişine hazırlanıyor. Petrol ABD ile İran arasında yeniden alevlenen gerginliğin fiyatları yukarı itmesi sonrasında geriledi. Dolar, Fed'in düşük faiz sinyali vermesiyle değer kaybetmesinin ardından yatay seyretti. Altının onsu 2013'ten beri ilk kez 1,400 doların üzerinde işlem gördü.

Japonya'da 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) tahvil alım işlemlerini değiştirmeden bırakmasının ardından düştü. Japonya 10 yıllıklarının faizi yetkililerin eksi yüzde 0.18 ile resmi hedef aralığının alt kısmına (teorik taban eksi yüzde 0.2) yakın seyrederken BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda Perşembe günkü açıklamasında bu alanın esnek olduğunun düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Yen, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın ABD insansız hava aracını düşürmesinin ardından misilleme onayı verdiği yönündeki New York Times haberiyle dolar karşısında seansın en yüksek seviyesini gördü.

ABD, Avrupa ve Avustralya merkez bankaları bu hafta büyümeyi daha fazla destekleme sinyali veren merkez bankaları arasında bulunuyor. MB'lerden gelen destek sinyalleri hisse senetlerinin kazançlarında etkili olurken -ticaret savaşıyla birlikte- hazine tahvili faizleri üzerinde baskıyı artırdı. Gelecek hafta Trump ile Çinli mevkidaşı Xi Jinping Japonya'daki G – 20 zirvesinde bir araya gelecek.

JPMorgan Asset Management küresel piyasa stratejisti Alex Dryden, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta “Hisse senetlerinin kazançları bir tarafta Fed'in potansiyel para politikası desteğinin üzerinde, diğer tarafta ise ticaret gerginliğinin gevşemesine dayalı. Sürdürülebilirlik anlamında hisse senetleri rallisi için en uygun temel değil.” dedi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadeli kontratları Londra saatiyle 06:00'da yüzde 0.3 düştü.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1 geriledi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 düşüş kaydetti.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 arttı.
Hang Seng Endeksi yüzde 0.3 düştü.
Euro Stoxx 50 Endeks vadelileri yüzde 0.4 geriledi.

Döviz

Yen yüzde 0.2 yükselişle dolar karşısında 107.08 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.1 değer kaybederek 6.8675'ten alıcı buldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.6 düşmesi sonrasında yatay seyretti.
Euro/Dolar paritesi 1.1297 oldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yüzde 2 oldu.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi yüzde 1.28'de fazla değişmedi.

Emtia

WTI petrolü yüzde 0.4 düşerek varil başına 56.86 dolar oldu.
Altın yüzde 1.2 yükselerek onsu 1,404.49 dolara tırmandı.