PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senedi endeksleri Cuma günü Fed’in faiz indirimlerini destekleyen çekirdek PCE verisinin de etkisiyle yükseldi. S&P 500 yüzde 1 artıda ve rekor seviyesine oldukça yakın bir seviyeden kapandı.

Endeks Ağustos ayının tamamında ise yüzde 2,28 yükseldi. Ancak S&P 500’de aralıksız 4 aydır süren yükselişin Eylül'de sürüp sürmeyeceği belirsiz.

LPL Financial’dan Adam Turnquist’e göre, 1950’den bu yana S&P 500 endeksi eylül aylarında ortalama yüzde 0,7’lik bir kayıp yaşadı ve bu dönemdeki eylül aylarının sadece yüzde 43’ünde yükseliş kaydetti. Son dört eylül ayı da oldukça zayıf geçerken, endeks sırasıyla yüzde 4,9, yüzde 9,3, yüzde 4,8 ve yüzde 3,9’lük düşüşler yaşadı.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi haftayı 10 baz puan artışla yüzde 3,9034 seviyesinden tamamladı. Ağustos'u bu yılın en yüksek aylık kaybı olan yüzde 1,6 düşüşle tamamlayan Bloomberg Dolar Endeksi geçen haftayı ise yüzde 0,91 ile nisandan bu yana en güçlü haftalık artışla noktaladı. ABD’de piyasalar İşçi Bayramı nedeniyle bugün işleme kapalı olacak.

Günün ilk bölümünde ABD ve Avrupa vadeli endeksleri yatay. Asya’da Borsalar Çin’de açıklanan zayıf PMI verileri sonrası geriledi. Aralıksız 4 ay yükselen MSCI Asya Pasifik Endeksi bu sabah yüzde 0,4 ekside.

Petrol fiyatları, OPEC+’nın Ekim ayından itibaren üretimi kademeli olarak artırma planında ilerleme sağlanması ve Çin’den talebin zayıflayabileceğine işaret eden verilerle geriledi.

ABD'den bir pozitif veri daha

Yatırımcıların Fed’in faiz patikasını öngörebilmek için yakından takip ettiği çekirdek PCE Temmuz'da Haziran ayına göre yüzde 0,2 arttı.

Çekirdek PCE’nin bir aylık yıllıklandırılmış ölçümü üst üste ikinci ay Fed’in enflasyon hedefi ile uyumlu şekilde yüzde 2 olarak kaydedildi. Üç ve altı aylık yıllıklandırılmış ölçümler ise Haziran ayındaki yüzde 2,1 ve yüzde 3,3 seviyelerinden sırasıyla yüzde 1,7 ve yüzde 2,6’ya indi.

Haziran ayında yüzde 0,3 artan kişisel harcamalar Temmuz'da yüzde 0,5 yükseldi. Kişisel gelirlerdeki artış ise sınırlı bir ivmeyle yüzde 0,2’den yüzde 0,3’e çıktı.

Bloomberg Economisti Stuart Paul, “Temmuz ayı kişisel gelir ve harcamalar verilerindeki manşet rakamlar çoğunlukla güllük gülistanlık olsa da raporun ayrıntıları giderek kırılganlaşan bir ekonomiye işaret ediyor” değerlendirmesini yaptı. Soğuyan işgücü piyasasının önümüzdeki aylarda gelir artışında yavaşlamaya zemin hazırladığını belirten Paul, tüketicilerin harcama davranışlarında daha temkinli hale gelerek yılın ikinci yarısında ekonomik büyümenin hızını keseceğini öngördü.

KPMG Başekonomisti Diane Swonk da çekirdek PCE verisinin “enflasyonun soğuma yolunda olduğunu teyit ettiğini” söyledi. “Bu iyi bir haber” diyen Swonk cuma açıklanacak ABD Ağustos tarım dışı istihdam verilerinin önemine işaret etti. Bloomberg anketine göre tarım dışı istihdamın geçen ay 165 bin kişi arttığı tahmin ediliyor.

Advertisement