Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Hisse senetleri haftaya pozitif başlangıç yaparken Çin hisseleri resmi PMI verileri sebebiyle olumsuz ayrıştı.

Asya Pasifik’te birçok endeks yükselirken Japon Topix yüzde 0,4 ile yükselişlere öncülük ediyor. Çin CSI 300 ise yüzde 0,2 ekside işlem görüyor. Bugün Hong Kong piyasaları tatil sebebiyle kapalı.

ABD hisse vadelileri de yükseliyor, S&P 500 vadelileri yüzde 0,3 artıda. Dolar, Fransa seçimleri sonrası yükselen euronun da etkisiyle haftaya ekside başlıyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 düşüşle 1.268 puanda. ABD 10 yıllık tahvil getirisi bir baz puan düşüşle yüzde 4,386’dan işlem görüyor. Japon 10 yıllık getirisi ise iki baz puan yükselişle yüzde 1,07 seviyesinde.

Bu hafta merkez bankası liderleri Avrupa Merkez Bankası’nın Jackson Hole’u olarak görülen Portekiz’in Sintra kentindeki zirvede konuşacak. Önemli ECB üyelerinin yanı sıra Fed Başkanı Jerome Powell salı günü, New York Fed Başkanı John Williams çarşamba günü Sintra zirvesinde konuşacak. İngiltere genel seçimleri perşembe günü düzenlenecek. Tahvil yatırımcısının gözü ise cuma günkü ABD tarım dışı istihdam verisinde olacak.

Çin'de imalat PMI verilerinden negatif sinyaller

Çin’in resmi imalat PMI verisi ikinci ay üst üste 50’nin altında kalarak ekonomiye üretim cephesinden zayıf destek geldiğini teyit etti.

Pazar günü açıklanan resmi imalat PMI verisi Mayıs ayındaki gibi Haziran ayında da 49,5’te kaldı. Alt kalemlerden yeni fabrika siparişleri endeksinin 49,5’e düşmesi ise zayıf iç talep koşullarının sürdüğüne işaret etti. İmalat sektörü nispeten olumlu kalarak bu yıl Çin’in yüzde 5 büyüme hedefine ulaşmada önemli bir bileşen haline gelmişti.

Özel sektörün açıkladığı Caixin imalat PMI ise Mayıs ayındaki 51,7’den Haziran'da 51,8’e yükseldi. Bloomberg Economics’e göre Caixin PMI’daki bu marjinal iyileşme resmi PMI verilerindeki kötü atmosferi dağıtacak boyutta değil.

Bloomberg Çin ve Hong Kong ekonomisti Eric Zhu’ya göre güçlü ve çabuk teşvik gelmemesi durumunda 2024’te yüzde 5 büyüme hedefinin tutturulmasına yönelik ciddi bir risk var.