Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Brent Salı günü yüzde 0,4 düştükten sonra varil başına 86 doların üzerinde işlem gördü, ABD ham petrolü ise 83 dolar civarındaydı. Verilere aşina olan kaynaklara göre, Amerikan Petrol Enstitüsü ham petrol stoklarının geçen hafta 9,2 milyon varil azaldığını bildirdi. Çarşamba günü ilerleyen saatlerde resmi rakamlarla doğrulanması halinde bu, varil bazında Ocak ayından bu yana görülen en büyük düşüş olacak.

ABD gösterge endeksi S&P 500'ün rekor üstüne rekora ulaşmasıyla hisse senedi piyasalarındaki risk iştahlı havanın vadeli kontratlara katkısıyla ham petrol bu yıl güçlü bir şekilde yüksek kalmayı sürdürüyor. Potansiyel olarak aktif bir kasırga sezonuna ilişkin endişeler de destekleyici oldu.

Yatırımcıların Fransa ve İngiltere'deki seçimleri izlemesi nedeniyle jeopolitik riskler de dikkat çekici. Orta Doğu'da, İsrail ile Hizbullah arasındaki savaşın tırmanması topyekün bir savaşa dönüşme tehlikesi yaratırken, İsrail Savunma Kuvvetleri olası yeni bir saldırı öncesinde Filistinlileri Gazze'deki Han Yunus'un bazı kısımlarını terk etmeleri konusunda uyardı.

Commonwealth Bank of Australia analistlerinden Vivek Dhar, "Petrol piyasaları için temel risk, İsrail-Hizbullah savaşının daha geniş bir çatışmaya dönüşmesidir. Özellikle İran'ın İsrail-Hizbullah savaşına daha doğrudan dâhil olması, İran'ın petrol arzını ve ilgili altyapısını riske atabilir" dedi.