Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Satılan konut sayısında canlanma

Satılan konut sayısında canlanma

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafın hazırlanan "Sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" raporuna göre satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki reel gerileme satışta canlanma getirirken, kiralık konutta da yüksek artış görüldü.

Giriş: 20 Ağustos 2024, Salı 17:22
Güncelleme: 20 Ağustos 2024, Salı 17:22

Sahibinden.com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliği ile hazırlanan "Sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü: Ağustos 2024 araştırmasına göre satılık konut fiyatlarındaki reel düşüş satış sayısını artırdı.

Rapora göre, Haziran'dan Temmuz'a Türkiye genelindeki cari konut fiyatı artış oranı enflasyon oranından daha düşük olduğu için hem ülke genelindeki hem de üç büyükşehirdeki reel (enflasyondan arındırılmış) satış fiyatı düşta. Reel fiyatlardaki yıllık düşüş oranı ülke genelinde yüzde 21,1’e, İstanbul’da yüzde 22,7’ye, İzmir’de yüzde 18,4’e, Ankara’da ise yüzde 19,1’i buldu.

Benzer şekilde konut cari fiyatlarındaki artış oranı da azaldı. Cari fiyatlarda yıllık artış oranı Hazirana kıyasla ülke genelinde 5,6 puan azalarak yüzde 27,6’ya düştü. Buna göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan metrekare cari fiyatı 29 bin 178 TL oldu.

Satılık konut ilan metrekare cari fiyatlarındaki yıllık artış oranları üç büyük şehirde de azalarak İstanbul’da yüzde 25, Ankara’da yüzde 31 ve İzmir’de yüzde 31,9 oldu. Ortalama satılık konut metrekare fiyatları İstanbul’da 40 bin, Ankara’da 22 bin 69 ve İzmir’de 34 bin 400 TL oldu.

Konut talebi endeksi Haziran 2024’e kıyasla yüzde 37,8 arttı. Konut piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlenen satılan konutların satılık ilan sayısına oranı hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde arttı.

Hem satılık ilan sayısı hem de satılan konut sayısı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde belirgin bir oranda yükseldi. Konut piyasasında bir diğer canlılık ölçütü olarak kullanılan satılık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren kapatılan ilan yaşı ise geçen aya kıyasla İstanbul’da değişmezken ülke geneli, Ankara ve İzmir’de uzadı.

Kiralık konukta da canlılık aylık bazda arttı, yıllıkta geriledi

Türkiye genelinde ve üç büyükşehirde Haziran'dan Temmuz'a cari kira fiyatlarındaki artışın aylık enflasyondan daha düşük olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları düştü. Bununla birlikte, ülke genelinde Temmuz ayı itibarıyla reel fiyatlarla kira ortalaması bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 9,8 daha düşük kaydedildi.

Reel fiyatlarla kira ortalaması geçen yılın aynı ayına göre İstanbul’da yüzde 10,5, Ankara’da yüzde 1,6, İzmir’de ise yüzde 0,5 daha düşütü.

Benzer şekilde, cari kira fiyat yıllık artış oranlarında düşüş sürdü. Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı Temmuz ayında yüzde 45,9’a geriledi.

Temmuz ayında ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 181,1 TL’dir. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 44,8, Ankara’da yüzde 59,2 ve İzmir’de ise yüzde 61 seviyesinde görüldü.

Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 233,3 TL, Ankara’da 176,9 TL, İzmir’de ise 210,5 TL olarak izlendi.

Kiralık konut talep göstergesi Haziran ayına kıyasla yüzde 16,6 artarken, geçen yılın Temmuz ayına kıyasla yüzde 5,4 düşük kaldı.