TAV/Öztürk: TAV Holding'in gelirlerinin %8'ini TAV Teknoloji sağlıyor
TAV Teknoloji Genel Müdürü Kerem Öztürk, 20 ülkede 50 havalimanına teknoloji ihracatı yaptıklarını ve havalimanlarının teknoloji altyapısını kurduklarını söyledi. TAV Havalimanları Holding'in gelirlerinin yüzde 8'ini bugün TAV Teknoloji olarak sağladıklarını açıklayan Öztürk, 2023 hedefleri arasında 30 yeni havalimanına teknoloji altyapısı kurmak olduğunu da açıkladı.
HANDE BERKTAN
Pandemi döneminde daralan havacılık sektöründe yatırımla büyüyen TAV Havalimanları Holding’in iştiraki TAV Teknoloji bugün TAV Holding’in gelirlerinin yüzde 8’ini sağlıyor.
Bloomberg HT’de Gündem Teknoloji programında soruları yanıtlayan TAV Havalimanları Holding CIO ve TAV Teknoloji Genel Müdürü Kerem Öztürk, yurtiçi ve globalde büyüme stratejilerini “TAV Teknoloji bugün tüm yatırımlarla dünya üzerinde 20 ülkede 50 havalimanına teknoloji hizmeti veriyor. 25 yıllık bir havalimanı işletmecisi olarak büyük tecrübeler kazandık. TAV Teknoloji, holding bünyesinde IT departmanından teknoloji şirketi haline geldi. Yazılım geliştirme alanında da gelişti. Bugün havalimanlarının ihtiyaç duyduğu yazılım teknolojilerinin çoğunu kendi AR-GE merkezinde 500 kişilik ekiple üretiyor. 400 çalışanımız mühendis kadrosudur. 400 mühendisimizin 120'si sadece inovasyon geliştirmeden sorumlu mühendis, yani yeni teknolojilerin oluşturulması ve havalimanlarında uygulamasını hayata geçiriyor. 2021 yılında hizmet ihracatında 11. sıradaydık, bu yıl ilk 10 içerisine girdiğimizi düşünüyoruz.” şeklinde anlattı.
TAV Havalimanları Holding, gelirlerinin % 5-7’sini teknoloji yatırımlarına ayırıyor
2023 teknoloji yatırım plan ve gelirlerine dair TAV CIO'su Öztürk “Şirket olarak 2019 yılında 350 kişiyken 2021 yılında 500 kişilik ekip haline geldik. Havacılık sektörü pandemi döneminde daralırken biz yatırımla büyüdük. Özellikle büyük veri, yapay zeka çözümlerine, siber güvenlik konusunda projelere yatırım yaptık. Panamadan Endonezya’ya, Letonya’dan, Güney Afrika’ya global arenada her coğrafyaya teknoloji hizmeti ihracatı yapıyoruz. TÜBİTAK, üniversiteler ve teknoloji start up’larıyla ortak çalışmalarımız var.
“Smart Airport” yani akıllı havalimanları teknolojisini oluşturuyoruz. Havalimanına giriş anından, uçağa binene kadar tüm süreci yapay zeka teknolojilerini kullanarak müşteriye fayda haline dönüştürüyoruz. Havalimanlarında bekleme süreçlerinin en aza indirgenmesi, güvenlik süreçlerinin yönetimini yapay zeka destekli teknolojilerle geliştiriyoruz. Uzun kuyruklar oluşmaması adına self servis teknolojileri hayata geçiriyoruz. 2023 yılında hedefimiz 25 ile 30 arası havalimanına teknoloji hizmeti götüreceğiz. Yani yeni teknoloji hizmeti ihalesini alacağımız 30’a yakın havalimanımız olacak. Tüm bu teknoloji hizmetlerimizin gelirlere yansımasına baktığımızda ise TAV Havalimanları Holding’in gelirlerinin yüzde 8 ‘ini bugün TAV Teknoloji sağlıyor.” değerlendirmesini yaptı.