HABERLER ABONE OL

Bankaların yılın 3. çeyreğinde beklentisi işletmelere uygulanan kredi standartlarında sıkılaşmanın süreceği, konut ve bireysel kredilerde sıkılaşma seyrinin sona ereceği yönünde.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankaların 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin değerlendirmeleri ile 2024 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin beklentilerini içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarını internet sitesinde yayımladı.

Anketin alt kırılımları incelendiğinde, tüm kredi türlerine uygulanan standartlarda sıkılaşma gözlendi.

2024 yılının üçüncü çeyreği için bankaların beklentisi, genel olarak işletmelere verilen kredilere uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın devam edeceği yönünde.

2024 yılının ikinci çeyreğinde tüm bireysel kredi türlerine uygulanan standartlarda sıkılaşmanın zayıflayarak devam ettiği görülürken 3. çeyreği için bankaların beklentisi, tüm bireysel kredi türlerine uygulanan standartlardaki sıkılaşma seyrinin sona ereceği yönünde.

Anket sonuçları kredi talebi açısından incelendiğinde, genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki artış yönlü seyir, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yerini azalışa bıraktı.

Yabancı cinsinden krediler azaldı

Yabancı para cinsinden açılan krediler dışındaki tüm kredilere olan talepte azalış gözlendi.

2024 yılının üçüncü çeyreğinde, genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki azalışın yerini tekrar zayıf bir artışa bırakması bekleniyor.

Ankete göre, 2024 yılının ikinci çeyreğinde konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalış zayıflayarak devam etmiş, taşıt kredi talebindeki azalış ise yerini güçlü bir artışa bıraktı.

2024 yılının üçüncü çeyreği için bankaların beklentisi, konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalışın yerini artışa bırakacağı, taşıt kredi talebindeki artışın ise tekrar azalışa döneceği yönünde.

Yılın ikinci çeyreğinde yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşma yönlü seyrin zayıflayarak, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşeme yönlü seyrin ise güçlenerek devam ettiği görülürken 3. çeyreği için, yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın yerini gevşemeye bırakacağı, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise devam edeceği bekleniyor.

Advertisement