HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nda 2024 yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 38 olarak belirledi. TCMB bir önceki raporda da 2024 yıl sonu için yüzde 38 TÜFE tahminini yapmıştı.

Ankara’daki sunumda konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan, önceki raporda yüzde 14 olarak açıklanan 2025 yıl sonu tüketici enflasyonu tahminini değiştirmedi.

Karahan 2024 tahmin aralığını jeopolitik risklere atıfta bulunarak yüzde 34-42 aralığında koruduklarını belirtti. 2024 yıl sonu gıda enflasyonu varsayımı da yüzde 35,5 oldu. 2024 ortalama petrol fiyatı varsayımı ise 86,4 dolardan 84,2 dolara çekildi.

Makroihtiyati politikaları uygulamaya devam edeceklerini belirten Karahan önümüzdeki dönemde diğer para piyasalarında da işlem yaparak likidite fazlalığını sterilize edeceklerini söyledi.

Karahan sıkı para politikası sonucunda kredi büyümesinde yavaşlamanın belirginleştiğini belirtti: Parasal sıkılaşma özellikle ihtiyati harcamalarda etkisini gösteriyor. TL mevduat payındaki artışın devam edeceğini düşünüyoruz. Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler iç talepte normalleşmenin devamına işaret ediyor. Faiz indirim döngüsünde de sıkılık korunabilir.

Karahan toplantının soru-cevap kısmında “Veri akışı öngörülerimizle uyumlu olduğu için tahminlere değişikliğe gitmedik. Tahminlere noktasal olarak bakmamak gerekir, tam olarak alt üst çerçevede bakmak lazım” ifadelerini kullandı.

TCMB Başkanı Karahan, arındırılmış enflasyon hesabı için TÜİK ile TCMB'nin bir komite kurduğunu belirtti.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay ise belirsizliğin iki yönlü arttığını gördüklerini ve bu nedenle mevcut tahminlerin korunduğunu söyledi.

TCMB Başkanı Karahan'ın açıklamalarında öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

Enflasyon yılın geri kalanında istikrarlı olarak gerileyecek. Sıkı duruş fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek. Enflasyon hedefi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.

Talep tarafında dengelenme net şekilde ortaya çıktı, veri akışı öngörülerimizle uyumlu gerçekleştiği için tahminimizi değiştirmedik.

Enflasyon beklentileri olumlu ama sektörel olarak ayrışıyor. Enflasyonun düşük ve yatay seyrettiği dönemde bile hane halkı beklentileri onun üzerinde seyrediyor. Dolayısıyla seviyeye değil de seyrine odaklanmak gerekiyor.

Aylık enflasyonda düşüş olduğu net, kalıcı olduğu noktasında da emin olmak istiyoruz. Orta vadeli yüzde 5 enflasyon hedefini değiştirmek doğru olmaz, kesinlikle düşünmüyoruz.

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan kiralarda yüzde 25 limitinin kalkmasının öncü göstergelere göre ek baskı oluşturmadığını belirtti.

Kiralarda yüzde 25 sınırının kaldırılmasının enflasyona etkisi üzerindeki bir soruya Karahan, şu cevabı verdi:

“3 öncü gösterge takip ediyoruz. Bunlardan birisi kiralık ilanların takip edildiği online platformlardan elde ettiğimiz veriler. Diğeri konut kredisi değerleme raporlarındaki emsal niteliğindeki konut birim fiyatları. Diğeri de perakende ödeme sistemimizden elde ettiğimiz kira ödemeleri verileri. Bütün bu öncü göstergeler bize düşüş sinyalleri olduğunu gösteriyor.

Tabii tüketici fiyat endeksindeki kira enflasyonuna bunların yansıması biraz gecikmeli olabiliyor. O nedenle önümüzdeki dönemde kira enflasyonundaki bir düşüşü öngörüyoruz. Düzenlemeyle ilgili olarak da bu takip ettiğimiz göstergeler bizde düzenlemenin kalkması kaynaklı ek bir enflasyonist baskıya işaret etmiyor şu anda. Buna ek olarak arz ve talep dinamiklerini görmek gerekir.

Örneğin yaz aylarında talepte bir miktar artış olabilir. Bunun enflasyonist bir etkisi olabilir ama aynı zamanda arz tarafında da bu tür düzenlemelerin normalleşmesiyle, fiyat sınırlamalarının kalkmasıyla birlikte diğer ülkelerde de buna şahit oluyoruz, kiralık ev arzının arttığı görülebilir ve bu da enflasyonist etkiyi azaltabilir. Dolayısıyla önümüzdeki verileri takip ederek buradaki etkiyi daha net görmeyi ümit ediyoruz. Ama genel gidişat olumlu yönde.”

Advertisement