Tüm dünya onu istiyor
ABD'den G. Afrika'ya talep gören Kangal'ın, bilimsel standardı belirlendikten sonra büyük gelir kaynağı olması bekleniyor
Köpek Irkları ve Köpek Bilimleri Federasyonu (KIF) Asbaşkanı Dr. Ümit Özkanal, Sivas ve Ankara çevresinde 140 kangal köpeğinin inceleyerek, bilimsel standartlarının belirlediği açıkladı.
Dr. Özkanal, 2006 yılında KIF'ın kurulmasının ardından İstanbul'da Kangal Çoban Köpeği Irk Derneği'nin kurulduğunu belirterek, daha sonra kangal köpeğinin standardını belirlemek için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Köpek Irkları ve Köpek Bilimleri (KİNOLOJİ) Federasyonu'nda görevli KIF yetkilileri tarafından Sivas ve Ankara çevresinde 140 kangal köpeğinin incelendiğini ifade eden Dr. Özkanal, şöyle konuştu:
''Kangallar, kafa, boy uzunluğu, boyun, vücut, kuyruk, bacak, yürüyüş, deri, mukoz dokuları ve renk bakımından incelendi. Kangalların ortalamaları alındı. Kangal köpeklerinin standartları oluşturuldu. Köpeklerden DNA çalışmaları yapılmak amacıyla tüy ve tükürük örnekleri alındı. Köpeklerin hangi ırktan olduğunu belirlemek için özellikle kafa ve kuyruk ölçümleri yapılır. Kangalın kafası tam yuvarlak olmamalıdır. Burnunda siyah maskeyi andıran bir renk olur. Kangalın vücudu adeta dikdörtgen yapıda olur. Şimdiye kadar kangalların standardı belli değildi. Bilimsel ve verilere dayanmayan standartları vardı. Şimdi belirlenenler ise bilimsel standartlardır.''
-KANGAL KÖPEKLERİ GELİR KAYNAĞI OLACAK-
Kangalın bundan sonra dünyada ''Türkiye'nin köpeği'' olarak tanınacağını anlatan Dr. Özkanal, sözlerine şöyle devam etti:
''Geçmişte bazı ülkeler kangalı kendi adına tescillemeye çalıştı. Sivas'ın bir köyünden kangalı 150-200 liraya satın alan kişiler onu boyayıp yurt dışına çıkarıyorlardı. Daha sonra bu köpeği 1500-2000 avroya satıyorlardı. Bundan sonra kangallarımız kayıt altına alınacak, çip takılacak ve şeceresi belirlenecek. Böyle yurt dışına çıkacak. Artık Sivas'taki vatandaş, standartlara uyan kangal köpeğini kayıt altına aldırıp, şeceresini alacak, köpeğine çip taktıracak. Doğacak kangal yavrularını belgesiyle verip, bundan para kazanabilecek. Kangal köpeği, vatandaş için bir gelir kaynağı olacak. Kangal köpeğine olan ilgi küçükbaş hayvancılığı da teşvik edecek. Kangal köpeğinin doğal ortamı küçükbaş hayvanlarla birlikte tamamlanıyor.''
Dr. Özkanal, yurt dışında, belgeli ve şeceresi belli olan köpeklerin tercih edildiğini belirterek, ''Kangala yurt dışından rağbet çok fazla. ABD, İngiltere ve Güney Afrika'dan kangala olan talep şaşırtıcı düzeyde. Kangallarımızın belgelenmesi işlemi bittikten sonra küçükbaş hayvancılığın yapıldığı ülkelerden kangal talebi daha da artacak. Böylece kangal köpeği bulanan vatandaşlarımız yavruları ihraç edecek. Bundan sonra Türkiye kangaldan para kazanacak'' diye konuştu.
KIF Asbaşkanı Dr. Özkanal, kangalın ardından, Anadolu sultan tazısı ve akbaş çoban köpeklerini de tescillemek istediklerini sözlerine ekledi.