Türk kadınları ABD'de doğum turizmine 13 milyon dolar harcıyor
Son yıllarda trendleşen ABD'de doğum turizmi için Türk kadınları yılda 13 milyon dolar harcıyor
Yurt dışı yaşam, sağlık ve eğitim merkezi Yeni Bir Hayat Genel Müdürü Şevki Akaydın, son yıllarda büyük bir trend haline gelen ABD'de doğum turizmi için Türk kadınlarının yılda 13 milyon dolar harcadığını söyledi.
Akaydın, yılda yaklaşık 450 Türk kadının doğum için ABD'ye gittiğini kaydetti. Bunun yaklaşık 350'sinin kurumsal firmalarla gittiğini belirten Akaydın, geriye kalan kısmının da kendi imkanları ile gittiğini anlattı.
Dünya genelinde ABD'ye doğum için giden kadın sayısının çok daha yüksek olduğunu aktaran Akaydın, özellikle Çin'den, Rusya'dan ve Arap ülkelerinden büyük talep olduğunu dile getirdi.
Her yıl 4 ila 5 bin arasındaki kadının ABD'ye doğum için gittiği bilgisini veren Akaydın, bu rakama Meksika'dan gelen kaçak göçmenlerin dahil olmadığını, rakamın tamamiyle doğum turizmi için gidenler olduğunu ifade etti.
Amerika'da doğum fiyatlarının şehre ve eyalete göre değiştiğini belirten Akaydın, "Şu anda 15 bin dolara doğum paketleri var. Bunun içine sadece konaklama dahil değil. Ama içerisinde havalimanında karşılanması, rehberlik hizmeti, doktor ziyaretleri, özel bir hastanede doğum ve havalimanına bırakılış dahil. Buna konaklamayı da dahil ettiğinizde bir anne 10 haftalık kalış için uçak hariç 20 bin dolara doğum yaparak gelebilir" dedi.
Ortalama olarak bakıldığında bugün bir anne tek olarak ABD'de doğum yapacağı zaman uçak dahil bunun 22 bin dolara mal olduğunu bildiren Akaydın, eğer anne adayı doğuma eşiyle birlikte gitmek istiyorsa bu rakamın 25 ile 30 bin dolar arasında değiştiğini kaydetti.
Türk kadınlarının ABD'de doğum yapmak için yılda yaklaşık 13 milyon dolar civarında bir rakam harcadığını aktaran Akaydın, "20 eyalet, 100'ün üzerinde doktor ve hastane ile çalışıyoruz. Hamile kadınlara 32. haftadan sonra uzun uçak yolculuğu önerilmiyor. Raporlardan da ziyade bu annenin rahat bir yolculuk yapması için önemli. 32. haftada giden bir anne eğer 40. haftada doğum yaparsa 42. haftada dönebiliyor ve toplamda ABD'de 10 haftalık bir süre geçiriyor. Ama 32. haftayı geçen, 35. haftada giden ve 42. haftada dönen anneler de var" şeklinde konuştu.
Akaydın, ABD'de 15 bin dolarlık doğum paketi içinde yer alan hizmetlerle ilgili şunları kaydetti:
"Öncelikle Türkiye'de bilgilendirme toplantıları yapılıyor. Ailenin beklentileri neler, hangi sezonda doğum yapacaklar, yani doktor ve hastane seçimi yapılıyor. Daha sonra konaklama ile ilgili bir çalışma yapılıyor ve hangi eyalette kalacaklarına yönelik bir bütçe çıkartılıyor. Konaklama ve doğum sözleşmesi yapılıyor. Sonrasında ABD'de mecburi olan bazı tahlilller var. Gitmeden önce bunlar yaptırtılıyor ve ABD'deki doktorlara geçiliyor. Tahlillerle ilgili herhangi bir komplikasyon varsa geri dönüş yapılıp aile bilgilendiriliyor. Sonrasında aile biletlerini kendisi alıyor ve Amerika'ya gittiklerinde kendileri yetkililer tarafından karşılanıyor. Ertesi gün doktoru ile tanıştırılıyor."
- Çocuklar eğer ABD'de yaşamak isterse
Şevki Akaydın, ABD'de doğum yapmanın en büyük avantajının çocuğun doğduğu andan itibaren ABD vatandaşı olması ve bu hakkın ömür boyu sürdüğünü, hiç yitirmediğini söyledi.
ABD'de doğan çocukların ABD pasaportuna sahip olduğunu belirten Akaydın, aynı zamanda çifte vatandaşlık hakkı da elde ettiğini dile getirdi. ABD'de doğan çocukların dilediği zaman gidip Amerika'ya yerleşebildiğini ve çalışabildiğini vurgulayan Akaydın, uluslararası bütün kurumlarda ABD pasaportuyla çalışma imkanının ve dünyanın birçok ülkesinde çalışma izni almasının da çok daha yüksek bir oran olduğunu kaydetti.
Eğitim hayatı açısından bakıldığında ABD'de doğan bir çocuğun Amerika'ya yaz kamplarına gidebildiğine dikkati çeken Akaydın, "Üniversitelere de gidebilir. Zaten ilkokuldan itibaren normal eğitim devlet okullarında ücretsiz. Orada doğan çocuklar bunların tümünden faydalanabiliyor" ifadelerini kullandı.
21 yaşına gelen çocukların eğer ABD'de yaşamak isterlerse anne ve babasını yanına aldırıp direkt Green Card çıkarttırabildiğini vurgulayan Akaydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kendisinden sonra doğan kardeşlerine de Green Card çıkarttırabiliyor ve bu kart sonrasında kardeşleri de ABD vatandaşı olabiliyor. Amerika'da doğduğu eyaletin daimi yaşayanı olarak kabul ediliyor. Eğitim hayatı boyunca özel imkanlardan faydalanabiliyor. Yaz kamplarına çok düşük ücretlerle gidebiliyor. Ki uluslararası öğrencilere göre zaten Amerikalılar özel bir indirim alıyorlar, ABD'de doğan yabancı çocuklar doğduğu eyalette diğer Amerikalı öğrencilere göre ekstra bir indirim alıyor. Bu indirimler yüzde 30'dan başlayıp yüzde 80'lere kadar çıkabiliyor. Hatta bazı üniversiteler kendi eyaletinde doğan çocuklara burs veriyor. Bu nedenle ABD'de doğumda hangi eyaletin olduğu çok önemli. Fiyat olarak bakıldığında ise örneğin yabancı öğrenciye 70-80 bin dolara olan bir kurs ABD'li birine 40 bin dolar. O eyalette doğan çocuğa ise alacağı indirime göre bu oran 20-15 bin, hatta 10 bin dolara kadar da inebiliyor.
Orada doğmanın Türkiye'ye bakan avantajları da var. Burada sadece yabancıların gittiği okullara gitme hakkına sahip oluyor. Bazı kolejler zaman zaman yabancı öğrenci kontenjanı açıp öğrenci alabiliyor, yani o sınavlara da girebiliyor. Erkekse eğer bedelli askerlikten de yararlanabiliyor."
AA