Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Yaz sezonunun gelmesi ve bayram tatilinin yaklaşmasıyla beraber Türk lirasının değer kaybedeceğine dair pozisyonlar da Mart ayından bu yana en düşük seviyede bulunuyor.

25 Delta risk çevrimi olarak da bilinen, Türk lirasının dolara karşı alım ve satım opsiyonu arasındaki fark 700 baz puana yakın geriledi fakat alım ve satım opsiyonu farkı gelişmekte olan ülkeler arasında hala en yüksek seviyedekilerden biri olmaya devam ediyor.

Seneye 7,44 civarında başlayan Dolar/TL , sıkılaşan para politikası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın gerektiğinde sıkılaşmaya devam edeceğine dair yönlendirmeleriyle Şubat ayında 7,00 seviyesinin altına inmişti.

Mart ayında doların güçlenmesi ve ABD Hazine tahvili faizlerindeki yükselişle birlikte 7,76 seviyesine kadar tırmanan dolar kuru, sonrasında TCMB’nin faizleri beklenenden yüksek bir artırım kararı alarak yüzde 19’a çıkarmasıyla 7,21’e kadar gerilemişti.

TCMB’de yaşanan başkan değişikliği sonrasında Mart ayı sonunda 8,33’e kadar tırmanan dolar/TL, takip eden aylarda dalgalı bir yükselişle 8,80'e kadar tırmanmıştı. Türk lirası sene başından bu yana dolar karşısında yüzde 14,3 değer kaybetmiş durumda.