Türk markaların ürünleri eBay'in vitrinine çıkacak
ABD'li e-ticaret şirketi eBay, envanterini Türkiye'deki iştiraki GittiGidiyor ile birleştiriyor. Böylelikle Türkiye'deki şirketler, ürünlerini eBay ülkelerine satabilecek
Toplam geliri 2015’te 82 milyar doları bulan ABD’li e-ticaret devi eBay’in envanteri Türkiye’deki iştiraki GittiGidiyor.com ile birleşiyor. 2011’de gerçekleştirdikleri GittiGidiyor.com satın almasıyla Türkiye’ye adım atan şirketin CEO’su Devin Wenig ile GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, İstanbul’da bir araya geldi. Online alışveriş dünyasını yakından ilgilendiren planları bu ikilinin ağzından dinledik:
Öget Kantarcı(soldaki), Devin Wenig
-eBay’in Türkiye pazarıyla ilgili yeni bir girişimi olacak mı?
Ö.K.: eBay envanterini Türkiye ile birleştirmek istiyoruz ve buna çok yakınlaştık. Türk satıcısına eBay’in faaliyet gösterdiği ülkelerde satış imkânı vereceğiz. Pilot proje Almanya’da başladı. eBay’in Almanya’daki sayfasında erkek giyim markası Kiğılı 10 binin üzerinde listelemeyle aktif satışa başladı. Bunun sonuçlarını gördükten sonra iş modelini diğer tedarikçilere de yayacağız. Hem satıcılar hem kullanıcılar bu entegrasyonla tüm envanteri kendi ödeme sistemimizle kullanabilecek. GittiGidiyor ile ebay’den ürün almak konusunda fark kalmayacak. Şu anda gönderim de ücretsiz yapılıyor. Miktar değil ama ürün kategorisi bazlı bazı sınırlamalar olacak. Beyaz eşya, cep telefonu, kamp üniteleri gibi navlunu yüksek ürünlerle başlamayacağız.
D.W.: Bu uygulama KOBİ’lere de ihracat şansı sağlayacak. Türkiye’deki şirketlere ürünlerini dünyanın her yerindeki kullanıcılara internetten satmanın kapısı açılacak. Bana kalırsa bu büyük bir devrim. E-ticaretin gücünü gösteren bir şey.
'SATIN ALMA İÇİN GÖRÜŞÜYORUZ'
-Türkiye’de yeni satın almalar için devam eden görüşmeleriniz veya planınız var mı?
D.W.: Kesin bir şey yok ama her zaman, her yerde bu amaçla görüşmeler yapıyoruz
'GELİŞMEKTE OLAN PAZARLAR 5 KAT HIZLI BÜYÜYOR'
-eBay 190 ülkede kullanılabiliyor. Türkiye’nin performansı nasıl?
D.W.: GittiGidiyor, harika performans gösteriyor. Türkiye bizi heyecanlandıran bir pazar. Büyüme zincirinin başında olan Türkiye, Rusya, Brezilya gibi ülkelerde çok iyi iş yapıyoruz. Şu an bu ülkelerin toplam satışımızda payı çok küçük ama gelişmiş pazarlara kıyasla büyüme hızları 5 kata varabiliyor. Türkiye hem büyüme hem fırsat anlamında en üst sıralarda. Belki en çok 3-4 tane daha böyle pazarımız vardır.
'CEP'TEN HAFTADA 13 BİN OTOMOBİL SATIN ALINIYOR'
-eBay 20 yıl önce kuruldu. Bu süreçte internetten alışverişin seyri nasıl değişti?
D.W.: Artık insanlar pahalı şeyleri internetten alma konusunda daha rahat. Eskiden güven yoktu ve çok ucuz ürünler tercih edilirdi. Bugün ise eBay her hafta akıllı telefonlar üzerinden dünyada 13 bin otomobil satıyor. Bu 20 yıl önce asla tahmin edilemezdi.
-Sizce gelecek tamamen online mı olacak yoksa fiziki alışveriş sürecek mi?
D.W.: Artık e-ticaret ile ticaret arasında bir fark kalmadı. Tüketici artık sadece en iyi fiyata en iyi ürünü nereden alacağını düşünüyor. Bence gelecek online ya da offline değil. Her ikisi de! İnsanlar mağazalardan alışveriş yapmayı seviyor. AVM’ler ve markalar değişmek zorunda. Böyle devam edemezler; fakat yok olmayacaklar. Çünkü tüketici o deneyimi seviyor.
'BİZİM İÇİN EN BÜYÜK RİSK REHAVET'
-E-ticaretin geleceğinde bizi neler bekliyor?
D.W.: Heyecan verici bir gelecek var önümüzde. Teknolojinin ticarete etkisi ilginç boyutlara ulaştı. Alışveriş ve ödeme yapma biçimleri daha da değişecek. Yapay zekâ, big data, sanal gerçeklik hayatımıza girecek. Bu alanlarda çalışıyoruz.
-eBay gibi bir şirket için en büyük risk nedir?
D.W.: Rehavet. Teknoloji sektöründeyseniz işiniz asla garanti değil. Apple gibi... Devamlılık çok önemli. Sürekli, mevcut teknolojiyi ertesi gün anlamsız hale getiren yeni bir şey çıkabiliyor. Hiçbir zaman güvende değilsiniz.
Habertürk