TUSİAD yeniden patrona emanet
TÜSİAD'ın yeni yönetim kuruluna 2'nci ve 3'üncü kuşak damgasını vuruyor. Sektörel dağılıma da gösterilen özen dikkatlerden kaçmıyor
TÜSİAD’ın Ankara ofisinin yanı sıra yönetimde de başkentin izleri belirginleşiyor.
12 Ocak’ta yapılacak TÜSİAD Genel Kurulu’nda bilişim sektöründe yer alan Index’in patronu Erol Bilecik’in başkan adaylığının kesinleşmesinden sonra yönetim kurulu listesi de açıkladı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ankaralı işadamı Metin Akman bu dönemde de yerini korurken, yedek listede Güven Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Nükhet Küçükel Ezberci de yer aldı. TÜSİAD’ın yeni yönetim kuruluna 2’nci ve 3’üncü kuşak damgasını vuruyor. Sektörel dağılıma da gösterilen özen dikkatlerden kaçmıyor.
Sanayi 4.0’ın konuşulduğu bir dönemde teknoloji şirketi sahibi bir başkan seçilmesi rastlantı gibi durmuyor. Yönetim kurulunda dikkat çeken bir başka nokta ise yeni yönetime girmeyen İzmirli sanayici Şükrü Ünlütürk gibi Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Koç’un da 2015-2016 döneminde başkan yardımcısı olmalarına rağmen başkanlık koltuğunu es geçmeleri...
Şunun altını çizmek isterim: TÜSİAD Başkanlığı’nda Ömer Sabancı, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Ümit Boyner, Haluk Dinçer ile devam eden “aile kontenjanı”; merhum Şahap Kocatopçu ve Erkut Yücaoğlu’ndan sonra Cansen Başaran Symes ile sürdürülen “profesyonel başkan” kategorisi, Bilecik’le yerini yeniden “asıl patrona” bırakıyor.
2013-2014 yılları arasında kısa dönem TÜSİAD Başkanlığı yapan Sütaş’ın patronu Muharrem Yılmaz’ın istifasıyla girilen keskin virajda, bu ihtimal iyiden iyiye zayıflıyordu... Yeni yönetim; TÜSİAD’ın patron katında “sahiplenildiği” sinyalini veriyor. Bundan fazlası Koç soyadıydı, ama sanırım Ali Koç için başkan adaylığını açıkladığı Fenerbahçe Kulübü ağır basıyor...
Ankara’nın adı en çok bilinen markalarının başında Güven Hastanesi gelir ama yatırımcısı pek bilinmez. Son bir yılda Ankara’daki bombalamalarda ve 15 Temmuz darbe girişiminde yaralananların taşındığı ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın tercih ettiği hastane olarak medyanın gündeminde yer bulmuştu.
Kavaklıdere gibi Ankara’nın göbeğinde yer alınca, ayağı takılan bile soluğu burada alıyor. Yılda 450 bin hasta başvurusunu kabul eden hastane, Libya’dan Azerbaycan’a kadar 2016 yılında 9 bin yabancı hastaya da hizmet verdi. Turgut Özal, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit gibi siyasi liderlerin yanı sıra, milletvekillerinin de tercih ettiği hastane, Meclis’in anlaşmalı olduğu 3-5 özel hastaneden biri...
KÜÇÜKEL KARDEŞLER ANKARA'NIN NABZINI TUTUYOR
Ankara’nın ilk özel hastanelerinden Güven, 1974 yılından beri aralıksız hizmet veriyor. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra DYP’den 18. ve 19. dönem Elazığ Milletvekilliği yapan Dr. Ahmet Küçükel, kurduğu bu hastanede Meclis’in doktor olarak da nabzını tutmaya başlamıştı. Kendisi gibi tıp doktoru olan eşi Aysun Hanım, 2007 yılında vefat edene kadar hastanenin başhekimliğini yürüttü. Ahmet Küçükel, eşini kaybettikten sonra iki kızını da hastane yönetimine getirdi.
KIZLAR 10 KAT BÜYÜTTÜ
O tarih itibarıyla; ODTÜ’de MBA yapan Banu Küçükel, annebabasının yanında hayalini kurduğu mesleği yapıyordu. Bilkent Uluslararası İlişkiler mezunu ablası Nükhet Küçükel Ezberci ise 18 yılını geçirdiği Dışişleri’nde sefirelik hayallerini terk edip hastanede görev aldı.
Kız kardeşler, babalarıyla hastane yönetiminde ancak 2 yıl kadar bir arada olabildiler. Ahmet Bey de eşinden 2 yıl sonra geçirdiği bir kalp kriziyle hayata veda etmişti. Nükhet Küçükel, ailede meydana gelen peş peşe kayıplar karşısında yapılan “Kızlar devam edemezler” yorumlarını hatırlatıp, “Son 10 yılda hastaneyi 10 kat büyüttük. Çalışan sayımız 1500’e ulaştı” diyor. Banu Küçükel ekliyor:
“Ankara’daki hastanemiz 20 bin metrekareden,45 bin metrekareye, yatak sayımız 127’den 257’ye çıktı. Çayyolu’nda binalar hariç 15 milyon dolar yatırımla ‘Güven Sağlık Kampusu’nu devreye aldık. Burada ‘Tıp ve Yaşam Merkezi’ ile ‘Dr. Aysun Küçükel İkinci Bahar Geriatri Merkezi’ni kurduk.”
LİDERLERE KRAL ODASI
Küçükel kardeşlere, “Yabancı bir ortaklık düşünür müsünüz?” diye soruyorum, “Sağlık sektörü zincir olmaya müsait bir alan değil. O nedenle 43 yıldır şubeleşmeye gitmedik. Dikey büyümeye odaklandık” yanıtını veriyorlar. Hastaneyi gezdim, üst katında özel asansörle çıkılan liderlerin yattığı kral dairesinin yanı sıra 8 ayrı tipte odada hizmet veriyorlar. Meclis Başkanı Kahraman gibi yüzlerce ziyaretçisi olan hastaların misafirleri; klinik katlarıyla temas edilmeden ulaşılan 600 kişilik konferans salonunda ağırlanıyor.
‘BÖLGESEL LİDERLİK YAPILMALI’
Çayyolu yatırımıyla kişisel gelişim programlarını ve sağlıklı yaşam ünitelerini devreye aldıklarını söyleyen Nükhet Küçükel, Türkiye’de tıp alanında kazanılan deneyimin, konferanslar ve eğitim programlarıyla bölge ülkeleriyle paylaşılması gerektiğini belirtiyor. Hastane işletmeciliğinde yaşanan süreçleri ise Banu Küçükel sıralıyor:
“Otomasyona geçilirken ‘kâğıtsız hastane’, robot teknolojilerinin kullanılmasıyla ‘uzaktan cerrahi’ ve bugün sağlıklı yaşamı destekleyen hizmetlerin öne çıkmasıyla ‘hastasız hastane’ dönemi yaşanıyor.”