Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yapı Kredi Yatırım’dan çelik üreticilerinde “al” tavsiyesi

Yapı Kredi Yatırım'dan çelik üreticilerinde "al" tavsiyesi

Yapı Kredi Yatırım, çelik sektörüne ilişkin araştırma raporuna göre Erdemir ve Kardemir'de al tavsiyesi verirken her iki hissede de fiyat hedefini artırdı

Giriş: 23 Kasım 2020, Pazartesi 12:32
Güncelleme: 23 Kasım 2020, Pazartesi 12:32

Türkiye dünyanın yedinci, Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi.

Yıllık ham çelik üretimi bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla 25.9 milyon ton. Aynı dönemde toplam çelik tüketiminde geldiği nokta yüzde 15 artışla 21.9 milyon ton.

Sektöre ilişkin Yapı Kredi Yatırım’ın raporunda, yoğun çelik tüketen sektörlerin güçlü bir talep görünümü ve önceki tahminlere kıyasla daha iyi bir fiyatlama ortamının sinyalini verdiği belirtiliyor.

Çelik yoğun sektörlerdeki toparlanma talebi destekliyor

Raporda, çeliğin yoğun kullanıldığı otomotiv, beyaz eşya ve inşaat gibi tüketici sektörlerinde gözlemlenen toparlanmaya birlikte yıllık yüzde 15 artan güçlü talep görünümüne dikkat çekildi.

Çelik fiyatlarındaki yukarı yönlü trendin altı çizilen raporda, sıcak haddelenmiş çelik (HRC) fiyatlarının Kovid-19’un ekonomik faaliyetler üzerindeki negatif etkisinden dolayı Mayıs ayında ton başına 395 dolar seviyelerini test ettiği, ancak Haziran’dan itibaren güçlü taleple toparlanma sinyalleri verdiği ifade edildi. Kasım ayında ortalama fiyat 562 dolar olurken, geçen yılın aynı döneminde 438 dolar idi.

Erdemir ve Kardemir’de “al” tavsiyesi

Yapı Kredi Yatırım Erdemir’de 12 aylık hedef fiyatı 12.3 TL’den 14.5 TL seviyesine yükseltti. Yeni hedef fiyat ile birlikte hissede yüzde 28 yükseliş potansiyeli bulunan Erdemir’in borçsuz bilanço, düzenli temettü ödemeleri ve 2021’de 3.9 firma değeri/FAVÖK çarpanına dayalı olarak Yapı Kredi Yatırım hissede “al” tavsiyesi veriyor.

Kardemir’de hedef fiyatını 4.8 TL’den 6.1 TL’ye çıkararak “al” tavsiyesi koruyan kurum, satış gelirinde devam eden artış ve borçların azaltılmasına dikkat çekti.

Demir çelikte riskler neler?

Erdemir ve Kardemir için ana riskler beklenenden zayıf talep gerçekleşmesi ve ham madde fiyatlarındaki artışın çelikte son kullanıcı fiyatlarını uygun bir şekilde yansıtmaması olarak öne çıktı.

Bunun yanında Avrupa Birliği'nin sıcak haddelenmiş çeliğin gümrükte kaydedilmesini talep etmesi de sektörün önündeki kritik risklerden biri oldu.

Avrupa Komisyonu’ndan Kasım ortasında yapılan açıklamada “Türkiye’den yapılan sıcak haddelenmiş çelik sevkiyatları soruşturma kapsamında damping yapıldığı ortaya çıkarsa geçmişe dönük tarife uygulanabilmesi için gümrüklerde kaydettirilecek” denildi. Gümrükte kaydetme işlemlerinin 2021 ortasına kadar sürmesi öngörüldü.