Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran Çin, Yuan'ın peşini bırakmıyor

Çin, Yuan'ın peşini bırakmıyor

Giriş: 17 Mart 2014, Pazartesi 11:31
Güncelleme: 17 Mart 2014, Pazartesi 14:44

Biz bu hafta Kırım referandumununun Çin Yuanı'nın değer kaybının Salı günü PPK ve Çarşamba günü Fed kararının fiyatlayandığına şahit olucağız. Piyasaların göz bu noktalarda olacak. Hemen Çin ve bir türlü konvertibl yapmak isteğinden vazgeçmediği para birimi Yuan ile başlayalım.

Rusya'nın sessiz diplomatik ortağı denilen Çin, yine sessiz sedasız bir hamle ile yine kendi para birimini bu hafta sonu, Cumartesi günü aldığı bir kararla "Bundan sonra işlem bandı yüzde 1 değil de yüzde 2 olsun." deyiverdi ve arkasından yuan bu sabah bir parça değer kaybederek yıl başından bu yana olan kayıp sürecine devam etti. Çin ne yapıyor? Neyin peşinde? 2005 yılından 2013'e kadar yüzde 25 civarında değer kazandırdığı Yuan'ı neden son iki aydan beri neden değer kaybettiriyor?

Çin'in böyle bir hamle yapacağı bekleniyordu, fakat bu hamlenin tam da Kırım'ın Rusya'ya katılmak için refernaduma gittiği haftasonuna denk gelmiş olmasını manidar bulanlar da var.

Çin bu hamle ile ihracatı bir parça da olsa rahatlatmayı mı planlıyor? Yoksa, "Çok kolay üzerinden para kazanıyorsunuz, spekülasyon yapıyorsunuz. yuan alıyorsunuz sonra yeniden satıyorsunuz, parayı cebinize koyuyorsunuz, bu tal-sata karşı çıkmak istiyoruz." düsturu ile mi hareket ediyor. Cevabı her ne olursa olsun, üzerinde konuşulmayı, tartışılmayı hak ediyor.

Çin'den "Sonuçta benim para birimim. Duruma göre hem değer kazanır hem değer kaybeder bandı vardı." açıklaması çok normal bir açıklama gibi geliyor. Tıpkı dünyadakı birçok ülkenin parasında gittiği uygulama gibi...

Bunun Çin'in bu sene büyümesiyle ilgili sıkıntıların yoğunlaştığı bir döneme denk gelmiş olması, başta Japonya olmak üzere Çin'in etrafındakı birçok ülkenin uykularını kaçırabilir. Çin'in ihracatçısının ufak ufak sıkıntıya girdiği bir döneme denk gelmesi, paranın değerindeki yüzde 2.5'luk kaybı normal gösterebilir. Fakat söz konusu ülke Çin. Yani işçilik maliyetinden tutun da başka birçok konuda avantajlı konumda olan bir ülkeden bahsediyoruz. Bir yıl içinde para biriminndeki yüzde 3 - 5'lik kayıp dünyanın dengesini bozacaktır. Dolayısıyla bunun üzerine gidilmesi lazım.

Özetle Çin bu hamle ile...

1 - Çin kendi para birimini rezerv para birimi yapabilmek için böyle bir adım atıyor.

2 - İhracatçısına biraz göz kırpıyor.

3 - İçeride oluk oluk akan paraya da "Artık daha fazla gelme. Çünkü geldiğin gibi gideceğin zaman da olacak. Ve işte o zaman da benim çok canımı yakacaksın." diyor

4 - ABD'ye de bir parça "Bu işler öyle kolay değil. Her yerde öyle at oynatamazsın. Benim para birimime yüzde 3 - 5 değer kaybettirmem beni fazla zorlamaz ama bu civardaki dengeleri bir anda alt üst edebilir." mesajını veriyor.