Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel piyasalar ABD ve Euro Bölgesi'nden gelen enflasyon verilerini dikkatle izlerken, İsveç Merkez Bankası'nın faiz kararı öne çıktı.

Geçen hafta Türkiye'de gündem rekor kıran rezerv, mevduat faizinde 10 puanlık gerilemi, sanayinin devleri ve zamlara ilişkin haberler oldu.

İşte geçen haftanın yedi önemli başlığı...

1- Sanayinin devleri belli oldu

‘Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nın 2023 yılı sonuçları açıklandı. 1968’den bu yana İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan İSO 500 araştırmasına göre üretimden satışlarda en büyük kuruluş 484 milyar liralık satışlarıyla Tüpraş oldu. Tüpraş’ı 238 milyar liralık üretimden satışlarıyla Ford Otomotiv takip ederken, üçüncü sırada yaklaşık 227 milyar liralık üretimden satışlarıyla Star Rafineri yer aldı.

2- TCMB, Haziran'ı da pas geçti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bir önceki toplantıda olduğu gibi daha önce atılan sıkılaştırma adımlarının gecikmeli etkilerine işaret ederek politika faizini beklentilere paralel şekilde yüzde 50 seviyesinde tuttu. Karar metninde likidite fazlasıyla ilgili olarak da sterilizasyonun gerektiğinde çeşitlendirilerek gerçekleştirileceği mesajını verdi.

3-ABD’de büyüme yukarı kişisel harcamalar aşağı revize edildi

ABD ekonomisi birinci çeyrekte enflasyonun düşmesiyle yüzde 1,4 büyürken, kişisel harcamalar yüzde 1,5 artarak ikinci okumanın altında revize edildi.

4- Türkiye gri listeden çıkarıldı

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF) 28 Haziran 2024 itibariyle Türkiye'nin gri listeden çıkarıldığını duyurdu. Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için Türkiye'yi 2021 yılında gri listeye almıştı.

5- İsveç Merkez Bankası’ndan bu yıl üç faiz indirimi sinyali

İki kez indirime giden Riksbank (İsveç Merkez Bankası) politika faizini yüzde 3,75 oranında sabit bırakarak, bu yıl üç faiz indirimine gidebileceğinin sinyalini verdi.

6- Mevduat faizinde 10 puanlık gerileme

Üç aya varan vadeli mevduatlarda ortalama faiz Nisan ortasındaki zirvesinden bu yana 10 puana varan gerileme yaşadı.

7- Motorin ve benzine zam yapıldı

Akaryakıta 25 Haziran itibariyle litre başına yaklaşık 2 TL zam geldi.