Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Ticaret Bakanlığı, ocak-mart dönemine ait gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verisine ilişkin nihai tahminlerini açıkladı.

Buna göre, ABD'de GSYH yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 1,4 artarken, 2022'nin ikinci çeyreğinden bu yana en düşük büyüme oranı kaydedildi.

Söz konusu dönemde GSYH verisinde yukarı yönlü revizyona gidildi. Ülkenin GSYH verisine ilişkin nisan ayında yayımlanan öncü verilerde ekonominin yılın birinci çeyreğinde yüzde 1,6, mayıs ayında yayımlanan ikinci tahminlerde de yüzde 1,3 büyüdüğü kaydedilmişti. ABD ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde de yüzde 3,4 büyümüştü.

İlk çeyrekte ABD ekonomisindeki büyümede; tüketici harcamaları, konut ve konut dışı sabit yatırımlarla eyalet ve yerel yönetim harcamalarındaki artışlar etkili oldu. Özel envanter yatırımlarında ise azalış kaydedildi, ithalat arttı. Birinci çeyreğe ait nihai verilerde, konut dışı sabit yatırımlarla hükümet harcamaları yukarı yönlü revize edilirken, ithalatla tüketici harcamaları verisinde aşağı yönlü revizyona gidildi.

Öte yandan, ekonominin ana büyüme motoru olan kişisel harcamalar da yüzde 1,5 arttı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminine göre GSYİH’nin yüzde 1,4 büyümesi ve tüketici harcamalarının ise yüzde 2,0 artması bekleniyordu.

Çekirdek PCE Fiyat Endeksi ise ilk çeyrekte yüzde 3,7 arttı. Bu dönemde verinin yüzde 3,6 yükselmesi tahmin ediliyordu.