HABERLER ABONE OL

1-Avrupa Merkez Bankası faizleri pas geçti

Avrupa Merkez Bankası (AMB) refinansman, mevduat ve marjinal fonlama faizlerini sırasıyla yüzde 4,25, 3,75 ve 4,50 seviyesinde sabit bıraktı.

Karar metninde faizleri gerektiği müddetçe kısıtlayıcı tutma taahhüdünü yineleyen AMB, kısıtlayıcılığın seviyesi ve süresinin verilere bağlı olacağını belirtti. Ayrıca AMB, Euro Bölgesi'nde fiyat baskılarının hala yüksek olduğunu ve manşet enflasyonun 2025 yılına kadar hedefin üzerinde kalacağını kaydetti.

2-Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentilere paralel geldi

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi ve Avrupa Birliğinin (AB) Haziran ayı enflasyon nihai verilerini yayınladı. Verilere göre, Euro Bölgesi'nde Haziran'da aylık yüzde 0,2 olan enflasyon, yıllık olarak yüzde 2,5’e yükseldi.

3-Fed’in Bej Kitap’ında ekonomik aktivite vurgusu

Fed, Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı "Bej Kitap" raporunun temmuz sayısını yayımladı. Raporuna göre üçüncü çeyreğe girerken birçok bölge, ekonomik aktivitenin düştüğünü veya yatay olduğunu bildirdi.

4-altında rekor

Altın, yatırımcıların Fed'in bu yıl faiz indirimine ilişkin daha güçlü tahminleri olması ve ABD siyasetine yönelik belirsiz görünüm nedeniyle 17 Temmuz’da bir rekora imza attı.

5-Dünya genelinde bankalar ve havayolu şirketlerinde teknik sorun yaşandı

Dünya genelinde havayolu şirketleri, bankalar ve London Stock Exchange (LSE)’den teknik sorunlar yaşandığına dair bilgiler gelirken, Microsoft Corp. çevrimiçi hizmetlerinde bir kesinti yaşandığını bildirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dünya çapında havalimanı ve bankalarda esintiye yol açan krizin siber saldırıdan kaynaklanmadığını söyledi.

6-Konut fiyatlarında reel olarak gerileme gerçekleşti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) konut fiyat endeksine göre, Mayıs ayında konut fiyatlarındaki artış gerilemeyi sürdürdü. Konut fiyatları yıllık olarak yüzde 45 oranında artarken reel olarak yüzde 14,9 oranında azaldı. Konut fiyatlarındaki artış yedi aydır TÜFE'nin altında kaldı.

7-Kamuda tasarruf paketi Meclis’ten geçti

Kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi ve kanunlaştı. Yasa 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek.

Advertisement