HABERLER ABONE OL

Associated Press'in (AP) yayımladığı resmi olmayan verilere göre, Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Donald Trump, Indiana ve Kentucky'de yarışı önde tamamlayarak 19 delegeyi hanesine yazdırdı.

Demokrat Partinin başkan adayı Kamala Harris de galip geldiği Vermont eyaletinde 3 delege kazandı.

ABD'de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan aday başkanlık seçimini kazanıyor.

ABD'de gerçekleştirilen 60. başkanlık seçimlerinde bazı doğu eyaletlerindeki oy kullanma işlemleri tamamlanmaya başladı.

Birçok eyalette sabah 06.00'da başlayan oy verme işlemlerinde sona gelinirken, Kentucky ve Indiana eyaletlerinin bazı bölgelerinde yerel saatle 18.00'de oy kullanma işlemleri tamamlandı.

Böylece seçim gününün ilk sandıkları kapanırken, doğu yakasındaki birçok eyaletin genelinde ise sandıklar yerel saatle 19.00'da kapanmaya başlayacak.

Sonucu merakla beklenen başkanlık yarışında Demokrat Harris ile Cumhuriyetçi Trump karşı karşıya gelirken, sandıkların kapanmasıyla oy sayım işlemlerine geçildi.

Öte yandan, ABD'nin yeni başkanının yanı sıra Kongre'nin iki kanadı olan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile Senato'daki 34 sandalye için de seçmenler oylarını kullanıyor.

Pensilvanya'da oy verme işlemleri iki saat uzatıldı

ABD'de başkanlık seçiminde, en kritik eyaletlerin başında gelen Pensilvanya'da oy kullanma işlemlerinin 2 saat uzatıldığı bildirildi.

Pensilvanya'da yerel saatle 20.00'de tamamlanması öngörülen oy kullanma işlemleri mahkeme kararıyla 22.00'ye kadar uzatıldı.

Kararın teknik arızadan kaynaklandığı belirtildi.

Seçimde küçük oy farkıyla partiler arasında el değiştirebildikleri için "salıncak" olarak adlandırılan 7 kritik eyaletten biri olan Pensilvanya, başkanlık seçimlerinin aritmetiğini belirleme özelliğine sahip.

Pensilvanya, Georgia, Arizona, Nevada, Michigan, North Carolina ve Wisconsin salıncak eyaletlerden gösteriliyor.

ABD'de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan aday başkanlık seçimini kazanırken, söz konusu 7 salıncak eyalette toplam 93 delege bulunuyor.

Oy verme saati değişiyor

Üç farklı saat dilimi olan ülkede, oy verme işlemlerinin başlaması ve bitişi eyaletlere göre değişiyor.

Doğu yakasındaki saat dilimi esas alındığında oy verme işlemi, New York ve Virginia'da saat 06.00'da (TSİ 14.00), Florida ve Pensilvanya ile başkent Washington DC'de saat 07.00'de (TSİ 15.00) başladı.

Sandıklar, Virginia ve Florida'da 19.00'da (TSİ Çarşamba 03.00), Washington DC ve Pensilvanya'da 20.00'de (TSİ Çarşamba 04.00), New York'ta ise 21.00'de (TSİ 05.00) kapanıyor.

Doğu yakası ile 3 saat fark bulunan ABD'nin batı yakasındaki birçok eyalette, California dahil, sandıklar yerel saatle 20.00'de (TSİ 07.00) kapanacak.

ABD'de oy verme işlemi, ülkenin en kuzeybatısında bulunan Alaska ve Hawaii eyaletleriyle birlikte tamamlanacak.

Seçimlerde en kritik eyaletler salıncak eyaletler olarak bilinen iki parti arasında tercihleri değişebilen eyaletler olacak.

Bu eyaletlerde kapanışlar Türkiye saatiyle şöyle:

Wisconsin – 05:00

Nevada – 06:00

Michigan – 05:00

Arizona – 06:00

Pennsylvania – 04:00

North Carolina – 03:30

Georgia – 03:00

Diğer eyaletlerde kapanışlar ise şu şekilde sıralanıyor:

02:00 itibariyle sandıkların kapanacağı eyaletler

Indiana (3, 5, 7 ve 9. bölgeler)

Kentucky (3, 4, 5 ve 6. bölgeler)

03:00 itibariyle sandıkların kapanacağı eyaletler

Indiana (1, 2, 4, 6 ve 8. bölgeler)

Kentucky (1 ve 2. bölgeler)

South Carolina

Vermont

Virginia

Florida (3-28. bölgeler)

03:30 itibariyle sandıkların kapanacağı eyaletler

Ohio

West Virginia

04:00 itibariyle sandıkların kapanacağı eyaletler

Alabama

Connecticut

Delaware

District of Columbia

Florida (1. ve 2. bölgeler)

Illinois

Kansas (2., 3. ve 4. bölgeler)

Maine

Maryland

Massachusetts

Mississippi

Missouri

New Hampshire

New Jersey

Oklahoma

Rhode Island

Tennessee

Texas (1-15, 17-22, ve 24-38. bölgeler)

04:30 itibariyle sandıkların kapanacağı eyaletler

Arkansas

05:00 itibariyle sandıkların kapacağı eyaletler

Colorado

Iowa

Kansas

Louisiana

Michigan (1. bölge)

Minnesota

Nebraska

New Mexico

New York

North Dakota

South Dakota

Texas (16. ve 23. bölgeler)

Wyoming

06:00 itibariyle sandıkların kapanacağı eyaletler

Idaho

Montana

Utah

07:00 itibariyle sandıkların kapanacağı eyaletler

California

Idaho (1. bölge)

Oregon

Washington

08:00 itibariyle sandıkların kapanacağı eyaletler

Hawaii

09:00 itibariyle sandıkların kapanacağı eyaletler

Alaska

Seçim sonuçlarında gecikme olabileceği beklentisi

ABD'de 2020 seçimlerinde sonuçların açıklanmasının yaklaşık 4 gün sürdüğüne işaret edilerek, anket sonuçlarında Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile Demokrat aday Kamala Harris'in birbirine çok yakın olması sebebiyle bu sene de sonuçların seçim gecesi netleşmeyebileceği ifade ediliyor.

Pensilvanya ve Wisconsin gibi salıncak eyaletlerde posta yoluyla kullanılan oyların sayımının süreci yavaşlatabileceğine, oy sayımında yaşanabilecek aksaklıklar, yasal itirazlar ya da oy pusulalarıyla ilgili sorunların da oy sayımının uzun sürmesine neden olabileceği belirtiliyor.

Oy pusulalarına seçim görevlileri veya bazı eyaletlerde sandık görevlileri tarafından itiraz edilebiliyor. İtirazlardan sonra, oy pusulaları seçim yetkilileri tarafından inceleniyor ve evraka işlenmeden önce eyalet oy sayım kurullarına sunuluyor.

Her eyaletin oyların yeniden sayılmasına ilişkin kendi yasaları bulunuyor. Örneğin, Pennsylvania ve Arizona'da iki aday arasındaki fark, toplam oyların yüzde 0,5'inden az olursa oylar otomatik olarak yeniden sayılıyor.

Fark yüzde 0,5'ten az olursa yeniden sayım talep edilebiliyor

Benzer şekilde North Carolina ve Georgia'da da adaylar arasındaki oy farkı yüzde 0,5'ten az çıkarsa adaylardan herhangi biri oyların yeniden sayılmasını talep edebiliyor.

Yeniden sayım, adaylar, mahkemeler veya seçmen grupları tarafından da talep edilebiliyor, ancak bu kurallar eyaletler arasında önemli ölçüde farklılık gösterebiliyor.

Öte yandan, özellikle Nevada ve Arizona gibi eyaletlerde posta yoluyla kullanılan oyların sayım sürecinin diğerlerinden uzun sürmesi nedeniyle buralarda sonuçların gecikmesi muhtemel görülüyor.

Amerikan basınının, özellikle salıncak eyaletlerde yarışın başa baş gitmesi halinde resmi olmayan sonuç duyurmak için buralardan daha somut ve fazla veri gelmesini bekleyeceği ifade ediliyor.

Adaylardan birinin başkan seçilebilmesi için 270 delegeye sahip olması gerekiyor.

ABD'de seçim süreci, seçim gününden sonra da uzun bir süreyi kapsıyor. Tarihler eyaletlere göre farklılık gösterse de tüm eyaletlerin 10 Kasım ila 11 Aralık'ta seçim sonuçlarını resmen onaylamış olması gerekiyor.

17 Aralık'a kadar her eyaletin Seçiciler Kurulu üyelerinin, başkan adayına oyunu verip, bu oyları Washington'a göndermesi öngörülüyor. Gönderilen oyların en geç 23 Aralık'a kadar ABD Kongresine ulaşması gerekiyor.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulu salonunda 6 Ocak'ta ortak oturumda bir araya gelecek, yeni Kongre üyeleri, eyaletlerden gelen oyları alfabetik sıraya göre okuyup sayacak. Bu süreç tamamlandıktan sonra sonuçlar resmen duyurulacak.

Advertisement