HABERLER ABONE OL

ABD'de tüketici fiyatları Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 artış gösterdi.

Yıllık olarak bakıldığında ise enflasyonun Eylül'de yüzde 2,4 seviyesine gerilediği görüldü.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi aylık bazda yüzde 0,1'lik artış olması yönündeydi. Yıllık veriye ilişkin beklenti ise yüzde 2,3 olarak belirlenmişti.

Ağustos'ta aylık enflasyon yüzde 0,2 olurken, yıllık enflasyon ise yüzde 2,5 olarak kaydedilmişti.

Eylül ayı verileri çekirdek göstergelerde Fed'in patikası için olumsuz bir tabloya işaret etti.

Gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları Eylül'de aylık olarak yüzde 0,3 artışla yüzde 0,2'lik piyasa beklentisini aştı.

Yıllık olarak ise gıda ve enerji hariç fiyatlarda yüzde 3,3'lük artış kaydedildi. Ağustos ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 3,2 olarak gerçekleşmişti.

Beklenenden yüksek gelen enflasyon rakamları ve geçen hafta açıklanan ABD istihdam raporu, Fed’in önümüzdeki ay küçük bir faiz indirimine mi gideceği yoksa Eylül ayındaki büyük indirimin ardından beklemeye mi geçeceği tartışmalarını yeniden başlatacak gibi görünüyor.

Fed yetkilileri son FOMC toplantısında yıl sonuna kadar yarım puanlık bir indirim daha not ederken, birçoğu işgücü piyasasındaki gelişmeleri izlediklerini söyledi.

Hisse senedi vadeli işlemleri ve Hazine getirileri verilerin ardından gerilerken, dolar fazla değişim göstermedi. Yatırımcılar gelecek ay 25 baz puanlık bir Fed faiz indirimi olasılığını daha yüksek görüyor.

Güçlü verilere rağmen enflasyon büyük ölçüde düşüş eğiliminde. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi olarak bilinen Fed’in tercih ettiği gösterge, son dönemde merkez bankasının yüzde 2’lik hedefine yaklaşıyor.

Advertisement