HABERLER ABONE OL

BURCU KIRATLI/BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA ANALİSTİ

Akbank, 2024 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı.

Bankanın özkaynak kârlılığı bu yılın ilk çeyreğindeki yüzde 24.9'dan yüzde 22.4'e, aktif kârlılığı ise yüzde 2,7'den yüzde 2,3 seviyesine düştü. Bankanın yılın ilk yarısı itibariyle sermaye yeterlilik oranı da yüzde 16,4 seviyesinde gerçekleşti.

Bankanın çeyreksel swap dahil net faiz marjı 2024 Mart sonundaki %2,7'den %2,4'e düştü. Banka yaptığı açıklamada, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yaşanan zorlukların ardından en kötüsünü geride bıraktıklarını ve yılın ikinci yarısında net faiz marjında (NFM) kademeli bir toparlanma beklediklerini ifade etti. Banka, ilk yarıda sıkı para politikası ve rekabetçi kredi fiyatlamalarının NFM üzerinde baskı yarattığını belirtti. Ancak, ters-dolarizasyon ve devam eden yeniden fiyatlamaların etkisiyle Mayıs ayından bu yana Türk Lirası spreadlerinde olumlu bir seyir gözlemlendiğini ekledi. Bu gelişmeler doğrultusunda, hedeflenen enflasyon paralelindeki regülasyon ve parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle 2024 yılı için NFM beklentisini yaklaşık %3 olarak revize etti.

Bununla birlikte, müşteri kazanımlarındaki ivmenin devamlılığıyla bankanın dijital aktif müşteri sayısı bu yılın ilk yarısında 13.9 milyon kişiye ulaştı.

Akbank, 2024 yılının altı ayında gelirlerini yıllık bazda yüzde 172 oranında artırarak 69,5 milyar TL'ye yükseltti. Şirketin swap dahil net faiz geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 azalışla 23,07 milyar TL oldu. Ticari kar/zarar ise geçen yılın aynı dönemine göre %43 azalarak 14,4 milyar TL oldu.
Ücret ve komisyon gelirlerinde yıllık bazda ise yüzde 172 çeyreklik bazda ise %16 artarak 32,05 milyar TL olarak gerçekleşti.

Yılın ilk yarısında TÜFE'li menkul geliri 17,8 milyar TL olurken swap maliyetinden 7,8 milyar TL zarar yazıldı.

Bankanın toplam mevduatları 1,463 milyar olarak gerçekleşti. Toplam mevduatın %62'sini Türk lirası,%38'ini yabancı para oluşturdu. Regülasyon ve parasal sıkılaştırmanın etkisi ile güçlenen ters-dolarizasyon piyasadaki TL mevduat tabanını artırdı. Ancak, %84'lük düşük TL Kredi/Mevduat oranı sayesinde, güçlü mevduat pazar payı maliyet optimizasyonu açısından avantaj sağladı.

Bankanın yılbaşından bu yana TL kredilerinde yüzde 21 artış gerçekleşti ve toplam TL kredi tutarı 769 milyar TL oldu. Yılbaşından bu yana bireysel kredi kartlarında yüzde 26, tüketici kredilerinde yüzde 30 ve TL ticari kredilerde yüzde 14 artış oldu.

Yabancı para kredilerde ise yılbaşından bu yana %16 büyüme gerçekleşti. Yabancı para kredilerin %81 'ini oluşturan solo kredilerde %32 artış gerçekleşti.

Operasyonel giderler ise yıllıkta %96 ve çeyreklik bazda yüzde 6 düşerek 39,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Takipteki kredi oranı %2.1 oldu.

Banka 2024 beklentilerinde revizyona gitti.

Akbank'ın 2024 yılına ait tahminlerinde ilk yarıyıl gerçekleşmelerinin net faiz marjı ve özellikle özsermaye karlılığı tarafında beklentilerin altına revize ettiği görüldü. Net faiz marjı %4'ten %3'e ve özkaynak karlılığı >%30 dan Orta-yüksek %20'li seviyeye revize edildi. YP kredi büyümesi artıştan >%20 artışa ve operasyonel giderler artışı ortalama enflasyondan %70 enflasyona revize edildi.

Advertisement