KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya ekonomisi için beklentilerde kötüleşme devam ediyor.

Bloomberg'in düzenlediği ankete katılan ekonomistler tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Ankete göre gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,1 daralması bekleniyor.
Ülke ekonomisi, 2. çeyrekte de bir önceki çeyreğe kıyasla azalan yatırımlar nedeniyle yüzde 0,1 küçülmüştü.

Almanya hükümeti de geçen haftaki tahminlerinde bu yıl için yüzde 0,3 olan büyüme tahminlerini yüzde 0,2 daralmaya revize etti.

Almanya ekonomisindeki sıkıntılar bir kez daha mercek altında. Zayıflığın nedeni büyük ölçüde Rusya'nın enerji arzının kesilmesi, Çin'den gelen ihracat talebinin hayal kırıklığı yaratması, otomobil üreticileri arasındaki sorunlar ve nitelikli işçi açığından kaynaklanıyor.

Birleşmeden beri 2. kez üst üste daralacak

2024'te beklenen daralma, Batı ve Doğu Almanya'nın 1990'da yeniden birleşmesinden bu yana GSYH'nın art arda ikinci kez daralması anlamına gelecek. 2023'te Almanya, yüzde 0,3 oranında küçülen tek G7 ekonomisi olmuştu.

Rabobank analisti Erik-Jan van Harn, ülke ekonomisinde iyileşmeye dönüş için net bir katalizör olmadığına dikkat çekerek "Dibe vuruş, şimdilik en olası senaryo olarak görünüyor" değerlendirmesini yaptı.

2025 yılı için ise ankete katılan analistler yüzde 0,8 büyüme öngörüyor. Önceki ankette bu oran yüzde 1'di. Hükümet ise 2025'te yıllık yüzde 1,1'lik bir büyüme ile yavaş bir toparlanma bekliyor.

Advertisement