HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri, Ekim ayında olası faiz indirimine dair mesajlar vermeye devam etti.

AMB Yönetim Konseyi üyeleri Bostjan Vasle, Martins Kazaks ve Joachim Nagel, Ekim ayında bir faiz indirimin mümkün olduğunu belirtti.

AMB Yönetim Konseyi üyesi ve Slovenya Merkez Bankası Başkanı Bostjan Vasle Bloomberg'e verdiği demeçte, “AMB önümüzdeki hafta faizleri düşürmeye karar verse bile, bu otomatik olarak Aralık ayında bir indirim daha yapılacağı anlamına gelmez” diyerek bu ay yapılacak bir indirimi ‘bir seçenek’ olarak tanımladı.

Öte yandan Avrupa’da enflasyon risklerinin azaldığını belirten Vasle, işgücü piyasası, hizmet fiyatları ve jeopolitik gibi bazı belirsizlik alanları gördüğünü belirtti.

AMB yetkilisi, Eylül ayındaki yüzde 1,8'lik yıllık enflasyonun bir defaya mahsus etkilerden kaynaklandığını ve önümüzdeki aylarda geçici bir yükselişin muhtemel olduğunu belirtti.

Letonya Merkez Bankası Başkanı Martins Kazaks ise Riga'da gazetecilere yaptığı açıklamada verilerin Ekim ayında faiz indirimine işaret ettiğini ancak enflasyonun henüz yenilmediğini söyledi.

Nagel: Faiz indirimini değerlendirmeye açığım

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel ise bir katıldığı bir podcastte, AMB’nin gelecek haftaki toplantısında yeni bir faiz indirimini değerlendirmeye açık olduğunu söyledi ve Almanya'nın ikinci yarıdaki ekonomik büyümesinin beklenenden daha zayıf olacağını belirtti.

Nagel, AMB’nin faiz politikasının bugüne kadar istenen fiyat düşürücü etkiyi yarattığını belirterek, “Bir faiz indirimi daha yapıp yapamayacağımızı değerlendirmeye kesinlikle açığım” dedi.

Pazartesi günü AMB Yönetim Konseyi Üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, “AMB bu ayın ilerleyen günlerinde yapacağı bir sonraki toplantıda faiz oranlarını muhtemelen düşürecek.” demişti.

Piyasalar daha fazla faiz indirimini fiyatlıyor

AMB bu yıl Haziran ve Eylül’de iki kez faiz indirimine gitmişti.

Piyasalar enflasyon rakamları nedeniyle Ekim ve Aralık aylarındaki hamlelerle daha da hızlı bir politika gevşemesi bekliyor.

Yatırımcılar AMB’nin mevduat faizini 2025 yılı sonuna kadar (önümüzdeki iki toplantı da dâhil olmak üzere) altı kez düşürerek yüzde 3,5'ten yüzde 2'ye çekeceğini öngörüyor. AMB, Euro Bölgesi için politika faizi kararını 17 Ekim 2024 tarihinde açıklayacak.

Advertisement