HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

New York'taki Federal Bölge Mahkemesi, ABD sınır görevlilerinin, Amerikalıların ve uluslararası yolcuların, havalimanları, kara sınırlarından veya limanlardan girişleri sırasında, elektronik cihazlarını aramadan önce arama izni alması gerektiğine karar verdi.

Kararı savunan sivil özgürlük grupları karara övgüde bulundu. Dava açan gruplardan biri olan Knight First Amendment Institute'un Kıdemli Avukatı Scott Wilkens, "Karar, sınır görevlilerinin Yüksek Mahkeme'nin 'bir kişinin hayatına açılan bir pencere' dediği şeye erişebilmeleri için önce bir izne ihtiyaçları olduğunu açıkça ortaya koyuyor" dedi.

Bölge mahkemesinin kararı, ABD'nin en büyük ulaşım merkezlerinden biri olan John F. Kennedy Uluslararası Havaalanı gibi New York City bölgesindeki havalimanlarını da içeren ABD'nin New York Doğu Bölgesi'nde geçerli olacak.

Mahkeme kararı, 2022 yılında JFK Havalimanı'nda sınır görevlileri tarafından telefonu alınan ve şifresini vermesi istenen ABD vatandaşı Kurbonali Sultanov'un dahil olduğu bir ceza davasıyla ilgili. Sultanov daha sonra, haklarını ihlal ettiğini öne sürerek telefonundan alınan, çocuklara yönelik cinsel istismar materyali olduğu iddia edilen kanıtları gizlemek için harekete geçmiş ve dava açmıştı.

Sınır güvenliğinden sorumlu kurum olan ABD Gümrük ve Sınır Korumasının (CBP) sözcüsü, karara henüz yorumda bulunmadı.

Advertisement