HABERLER ABONE OL

Ekonomi kamuoyunda son günlerin öne çıkan başlıklarından biri olan bireylerin Dövize yönelmesi durumu haftalık verilere de yansıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatı 197 milyon dolar arttı.

Artışın önemli kısmı bireylerin talebinden geldi. Verilere göre döviz mevduatları pariteden arındırılmış olarak gerçek kişilerde 501 milyon dolar arttı. Tüzel kişilerde ise döviz mevduatları 304 milyon dolar azaldı.

TCMB araştırmacıları son analizlerinde döviz mevduatlarındaki artışın arka planını incelediler.

TCMB araştırmacıları Merkezin Güncesi'nde yayımlanana analizde, son dönemde yabancı mevduat tutarında görülen artışa rağmen bireysel ve kurumsal tasarruf sahiplerinin TL tercihinin devam ettiğini belirtti.

TCMB tarafından yayımlanan Merkezin Güncesi adlı blog'da yayımlanan döviz mevduatındaki değişim ve tasarruf sahiplerinin TL tercihlerini ele alan yazıda, "Analizimiz sonucunda yabancı para mevduat tutarındaki artışın KKM bakiyesindeki hızlanan düşüşle uyumlu olduğunu ve tasarruflarda TL tercihinin devam ettiğini buluyoruz" denildi.

Advertisement