HABERLER ABONE OL

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede kayıt dışılıkta taksitin önemine dikkat çekti.

Öncel "70’li yılların sonunu 80’li yıllarda Türkiye enflasyonla boğuşurken, henüz üniversitede okuyan gençler ev eşyalarını alıp evlerinin bodrumuna veya uygun bir odasına koyup taksitle bunları ödeyerek ne zaman olacağı belli olmayan evlilik dönemine kendilerini hazırlamaya başlarlardı. Tabii ki o dönemler geride kaldı; ancak geldiğimiz dönemde de mevcut maaşlar ve gelir kalemleri ile gençlerin aile desteği olmadan evlenip yuva kurmaları neredeyse imkansız" dedi.

Pek çok firmanın yıllardır kredi kartı olmadan da taksit yaptığının altını çizen Öncel "Özellikle ev eşyalarında, beyaz eşyada senetle satış yapan çok fazla firma var. Kredi kartına herhangi bir sınırlama gelmesi durumunda ‘kredi kartı out-senet in’ şeklinde bir durum da ortaya çıkabilir. Bu da kayıt dışılığa doğru bizi iter. Bunu da hiç kimsenin tercih edeceğini sanmıyorum" şeklinde konuştu.

Öncel "Kabaca perakende ticarette yüzde 80-90 ödeme şekli kredi kartıyladır. Ödeme aracı olarak kredi kartının ticari hayatımızdan daha geri planlara doğru itilmesi perakende sektörünü ve perakendeye üretim yapan imalat sektörünü çok olumsuz etkiler ve bu hammaddeye kadar gider. Zincirleme bir etki yaratır" dedi.

Advertisement