PİYASALAR ABONE OL

Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler küresel piyasalarda olduğu gibi yurt içi piyasalarda da olumsuz etki yarattı.

Salı gününü yüzde 3'ün üzerinde kayıpla tamamlayan BIST 100 endeksi yeni işlem gününe de yüzde 0,3 düşüşle başladı. Endeksin 200 günlük ortalamanın altındaki seyri de devam etti.

Salı günü yaşanan sert satışlar vadeli işlemler tarafında teminat tamamlama çağrılarının da yükselmesine neden oldu. Takasbank'ın verilerine göre Salı günü itibariyle teminat tamamlama çağrılarının büyüklüğü 594 milyon TL olarak kaydedildi. Teminat tamamlama çağrıları Ağustos ayında 952 milyon TL ile son dönemin en yüksek seviyesine çıkmıştı.

İran’ın salı günü İsrail’e yaklaşık 200 balistik füze fırlatmasının ardından İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu misilleme sözü verdi.

Balistik füze saldırısı, ABD’nin birkaç saat önce bir saldırının yakın olduğu uyarısında bulunmasının ardından İsrail saatiyle Salı günü 19:30 sularında başlamıştı.

İsrail Savunma Kuvvetleri füzelerin birçoğunun önlendiğini ve Batı Şeria’da bir kişinin öldüğünü açıkladı. Salı günkü saldırı, İsrail’in son günlerde Lübnan’a bir dizi saldırı düzenleyerek Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı Beyrut’taki bir hava saldırısında öldürmesi ve sınır ötesine kara kuvvetleri göndermesinin ardından gelen bir misilleme oldu.

İran ayrıca Hamas’ın siyasi liderinin temmuz ayında Tahran’da öldürülmesinin ardından misilleme tehdidinde bulunmuştu.

Saldırıdan kaynaklanan hasara ilişkin bağımsız bir değerlendirme yapılmadı.

İsrail ve ABD saldırının sınırlı olduğunu söylerken, İran devlet televizyonu Devrim Muhafızları’nın verdiği bilgiye dayanarak füzelerin yüzde 90’ının İsrail’deki stratejik hedefleri vurduğunu söyledi.

Gelen saldırıların çekilen videoları, bazılarının ülkenin övünülen hava savunma ağını aştığını gösterdi. Netanyahu güvenlik kabinesi toplantısının açılışında yaptığı konuşmada “İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek. İran’daki rejim bizim kendimizi savunma kararlılığımızı ve düşmanlarımıza misilleme yapma kararlılığımızı anlamıyor” dedi. Saatler sonra İsrail Savunma Kuvvetleri Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine yeni saldırılar düzenlediğini açıkladı.

Advertisement