HABERLER ABONE OL

Türkiye'de cari dengede fazla serisi üçüncü aya taşındı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre Ağustos ayında Ağustos ayında cari işlemler hesabı 4 milyar 324 milyon dolar fazla kaydetti. Veri 2019 yılından beri görülen en yüksek fazla olarak kaydedildi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi fazlanın 4,2 milyar dolar civarında olacağı yönündeydi.

TCMB verilerine göre, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 9 milyar 14 milyon dolar oldu.

Net Hata ve noksan Ağustos'ta 3,66 milar dolar açık verdi, önceki veri 1,19 milyar dolar açık olarak kaydedilmişti.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı Ağustos ayında 2,91 milyar dolar oldu. Önceki açık 5,1 milyar dolar düzeyindeydi.

Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 8 milyar 696 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 6 milyar 793 milyon dolar oldu.

Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemleri sırasıyla 1 milyar 475 milyon doları net çıkış ve 14 milyon ABD doları net giriş kaydetti.

Şimşek: Ekonomimizin dayanıklılığını artırıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek cari denge verisini değerlendirdi. Şimşek sosyal medya hesabından, "Cari açığın milli gelire oranı yüzde 1’in altına geriledi. Ağustosta 4,3 milyar dolar ile 5 yılın aylık en yüksek cari fazlası verilirken yıllık cari açık 11,3 milyar dolar oldu. Böylece 2023 yılı Mayıs ayına göre yıllık cari açıktaki düşüş 44,4 milyar dolara ulaştı. Yılın ilk sekiz ayında portföy girişleri 24,9 milyar dolar iken banka ve reel sektörün dış borç çevirme oranları sırasıyla yüzde 167 ve yüzde 132 seviyesinde gerçekleşti. Cari açıktaki düşüş ve dış finansmandaki kuvvetli görünüm makro finansal istikrarımızı güçlendiriyor, ekonomimizin dayanıklılığını artırıyor" dedi.

Bolat: Ekonomi politikamız olumlu sonuçlar veriyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, cari dengeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ekonomi programının olumlu sonuçlar vermeye devam ettiğini belirterek, "Ağustos ayında son 5 yılın en fazla cari işlemler fazlası elde edildi. Cari işlemler hesabı 2021’den bu yana ilk defa üst üste 3 aydır fazla vermiştir. 2023 yılı hizmetler ihracatı TÜİK tarafından 106,0 milyar dolara revize edilmiştir. Yıllıklandırılmış bazda Ağustos ayı itibariyle hizmetler ihracatımız ise 111,1 milyar dolara yükselerek rekorunu yenilemiştir" ifadelerini kullandı.

Advertisement