HABERLER ABONE OL

Çin’in para birimi yuanı desteklemek için uyguladığı sessiz strateji, ülkenin bankalarını milyarlarca dolarlık potansiyel zarar riskiyle karşı karşıya bıraksa da yuandaki dengelemeyi başardı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara göre Çin kamu bankaları aşırı satış baskısı altında kaldığı dönemlerde Döviz swapları aracılığıyla yuana destek oluyor.

Bazı tahminlere göre, Çinli bankalar geçen yıldan bu yana dolarda 100 milyar doları aşan kısa pozisyonlar oluşturmak için swap işlemlerini kullandılar. Bu durum, karşı taraftaki hedge fonlar için temmuz ayında yüzde 6’lık neredeyse risksiz getiriler yarattı. Bu getiriler o tarihten bu yana azalmış olsa da - ve yuanın güçlenmesi durumunda Çinli bankaların nihayetinde kâr etme şansı olsa da - kaynaklar, yuanın bu yılın başlarında yaşadığı değer kaybı sürecinde bankaların 5-16 milyar dolar arası zarar ettiğini tahmin ediyorlar.

2015 yılında Çinli yetkililer sermaye çıkışına neden olabileceği ya da yurtdışından borç alan yerli şirketlere zarar verebileceği endişesiyle yuandaki değer kaybını önlemeye çalışırken, 650 milyar dolarlık döviz rezervini yakmışlardı.

Şimdilerde yuanı destekleme çabalarını bankalara bırakan Çin Merkez Bankası (PBOC), döviz rezervlerini düşürmeden para birimini dengelemeyi başardı.

Council on Foreign Relations’da (CFR) kıdemli araştırmacı olan Brad Setser, “Kamu bankalarını arka kapıdan müdahale için kullanmanın avantajları oldukça açık. Devletin piyasadaki rolünü gizliyor ve doğrudan PBOC müdahalesi olduğunda hem kamuoyundan hem de dünyanın geri kalanından gelen tepkileri önlüyor” yorumunu yaptı.

Advertisement