HABERLER ABONE OL

Yatırım bankası China Renaissance'ı kuran ve geçen sene 'ortadan kaybolan' Bao Fan'ın serveti de eriyor.

Alibaba Group Holding gibi teknoloji devlerine de danışmanlık yapan Fan'ın China Renaissance Holdings'de sahip olduğu hisseleri, 800 milyon dolardan fazla bir servet elde etmesine yardımcı olduştu.

Dün Renaissance hisselerinde işlemlerin 17 ay sonra yeniden başlaması ve yaşanan sert düşüşle Fan'ın serveti de erimeye devam etti. Şirketin hisseleri, Bao Fan'ı içeren bir soruşturmanın ardından Nisan 2023'ten beri askıya alınmıştı.

Bloomberg Milyarderler Endeksindeki hesaplamaya göre Bao'nın hisseleri 2021 şubattaki zirvesinden yüzde 93 düşüşle 55 milyon dolara geriledi. Bao, doğrudan firmada yaklaşık yüzde 35 hisseye sahip.

Bao'nun ani çöküşü, Başkan Şi Jinping'in "ortak refah" hamlesinin sık sık hedefi haline gelen Çin'in finans sektörü üzerinde bir gölge yarattı. Yalnızca 2023'te yüzden fazla finans yöneticisi ve yetkilisi yolsuzlukla mücadelenin odağı oldu. Çinli yetkililer, bankacılardan “zihniyetlerine çeki düzen vermelerini”, “hedonistik" yaşam tarzını bir kenara bırakmalarını” ve “Batı tarzını kopyalamaya son vermelerini” istedi.

Natixis Asya Pasifik Ekonomisti Alicia Garcia Herrero, yaptığı değerlendirmede "Finans sektöründeki yetkililere yapılan baskı ve gözaltılar Çin'e sermayenin geri dönmesine yardımcı olmayacak" ifadesini kullandı.

"Sağlık sorunları nedeniyle istifa etti"

Yaşanan çalkantı ve istihdam kayıplarının yanı sıra Pekin ekonomisini 10 yıllardır sürükleyen finans ve gayrimenkulden yüksek düzeyli üretim ve yenilenebilire kaymasının bankacıları kariyer değiştirmeye zorlandığı bu ortamda Bao da sektördeki en yüksek profilli kaybedenlerden biri oldu.

Daha önce Credit Suisse ve Morgan Stanley gibi önde gelen Batılı bankalarda çalışan 53 yaşındaki Bao, 2005'te China Renaissance'ı kurmuştu.

Bao'nun geçen sene Şubat ayında ortadan kaybolmasının ardından Renaissance Holding, Hong Kong Borsasına yaptığı bildirimde, Bao'ya ulaşamadıklarını duyurmnuş, daha sonra Bao'nun ülkenin yolsuzlukla mücadele kurumu tarafından gözaltına alındığı belirtilmişti.

Bankadan Şubat'ta yapılan açıklamada Bao Fan'ın, 'sağlık sorunları ve ailesiyle daha fazla zaman geçirmek istemesi' nedeniyle China Renaissance Holdings'teki tüm görevlerinden görevinden istifa ettiği duyurulmuştu. Bao'nun şu anki yasal durumu ise belirsizliğini koruyor.

Deflasyonist döngüdeki ülke ekonomisinde yaşanan çalkantıyla banka bu yılın ilk 6 ayında 74 milyon yuan (10,4 milyon dolar) zarar açıkladı.

China Renaissance'ın hisseleri Pazartesi günü Hong Kong'ta, geçen yılın Mart ayından bu yana ilk işlem gününde yüzde 66 düştü ve firmanın piyasa değeri 1,39 milyar Hong Kong dolarına (178 milyon dolar) geriledi.

Advertisement