HABERLER ABONE OL

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan; dört ülkeden demir-çelik ithalatına dampinge karşı vergi uygulanmasına dair kararı olumlu bulduğunu belirtti.

Bloomberg HT yayınına katılan Yayan “Çin Halk Cumhuriyeti dünyanın en büyük çelik üreticisi. Ocak-Ağustos itibari ile dünya çelik üretiminin yaklaşık yüzde 55’ini ürettiğini görüyoruz. Çin’de yüzde 1’lik bir daralma söz konusu olduğunda 10 milyon ton ihtiyaç fazlası ürün ortaya çıkıyor ve bunu dünya piyasalarına sürmeye çalışıyor. 2024 yılında tam da bunu yaşadık. Çin sanayi sektörlerindeki daralma sebebi ile dünya piyasalarını adeta işgal etmeye başladı. Yaklaşık 20-30 milyon ton civarındaki ihracatı; 2023 yılında 94 milyon tona çıktı, 2024 yılında ise bu rakamın 120 milyon ton seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor. Bu da Çin’i çelik üreticileri için tehdit haline getiriyor” şeklinde konuştu.

Dünyanın pek çok ülkesinde Türkiye'ye benzer kararların çok daha önce alındığının altını çizen Yayan “Bu karar mevcut durumu en iyi şekilde değerlendirip Türkiye’ye verdiği zararı makul çerçeveye oturtmaya yönelik bir karardır. Yaklaşık 5,5 milyon ton yassı çelik üretimini etkileyen bir durum. Bugün geldiğimiz noktada ithalatın bir şekilde kontrol altına alınması ile Türkiye 2 milyar doların üzerinde bir denge kurabilme, cari işlemler dengesini iyileştirebilme imkânına sahip olacak. Yüzde yüzünün kesileceği anlamına gelmiyor; ama bu kadar rahatsız edici bir durum ortaya çıkmaz” dedi.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli demir-çelik ithalatına, bu ülkelerde üretici firmalar bazında CIF bedelinin yüzde 6,10'u ile yüzde 43,31'i arasında değişen oranlarda dampinge karşı vergi uygulanacağı belirtilmişti.

Advertisement